Política

El Consell exposarà a l’octubre el Pla d’Acció Territorial de l’Àrea Metropolitana de València, que comprèn 90 municipis

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori disposarà el pròxim mes d’octubre de la primera versió del Pla d’Acció Territorial (PAT) de l’Àrea Metropolitana de València que, comptarà amb la participació dels ajuntaments i serà consensuat amb ells de forma prèvia a la seva exposició pública.

El PAT Metropolità de València (PATEVAL) comprèn 90 municipis de les comarques de l’Horta, el Camp del Túria, la Foia de Bunyol, la Ribera Alta, la Ribera Baixa i els Serrans, la qual cosa suposa una població propera a 1.800.000 habitants.

En el pla han participat nombrosos experts i agents socials i econòmics de la província i, posteriorment, un cop s’arribi al necessari consens amb els municipis, s’exposarà al públic per un període de temps mínim de dos mesos, on es recolliran les al·legacions, suggeriments i propostes pertinents.

Després dels resultats de la primera fase de participació pública, realitzada a partir de taules temàtiques recollides en el document, es destaca la definició de la infraestructura verda de l’àrea metropolitana de València, que inclou tots els sòls de valor ambiental, territorial i paisatgístic, valorats i ordenats en funció dels béns i serveis productius, ambientals, territorials, culturals i de lluita contra el canvi climàtic. Es tracta d’un procés innovador que permet graduar i conservar activament aquests sòls en funció del valor que produeixen.

Organització del sòl

Una altra novetat del PAT és la possibilitat que l’àrea metropolitana compti amb una zonificació del sòl no urbanitzable, que serà comú en l’àmbit del PAT, encara que els ajuntaments en aquest marc podran regular amb més detall i restriccions en els seus respectius àmbits. D’aquesta manera s’aconseguirà una ordenació més racional dels usos en el territori, i es podran suprimir figures com les Declaracions d’Interès Comunitari per a certes activitats a l’estar regulades per un pla d’acció territorial, i per tant només necessitaran de la preceptiva llicència municipal instal·lacions de cellers, centres de transformació de productes primaris, instal·lacions esportives a l’aire lliure, campaments de turisme, etc.

A més en aquesta regulació del sòl es facilitarà la implantació d’activitats en els municipis rurals de l’interior de l’àrea afectats per processos de despoblació.

sòls estratègics

De la mateixa manera, el PAT identificarà aquells sòls que estan millor localitzats, tenen una clara vocació estratègica i són d’escala supramunicipal, com poden ser els situats en la proximitat del port o de l’aeroport i poden fins i tot proposar noves classificacions per motius de desenvolupament industrial, logístic, comercial o turístic i atenen a la seva localització avantatjosa, proximitat al transport públic o proximitat a espais amb especials valors o presència d’equipaments estratègics.

En aquest sentit, els agents econòmics en el procés de participació pública s’han identificat com a zones prime ‘per a la logística: Sagunt, l’entorn A-3 Riba-roja-Loriguilla-Xest i l’entorn de la Ford a Almussafes; fins i tot s’estimen en uns 5 milions de metres quadrats les demandes logístiques ordinàries per als propers anys, que es poden incrementar en el cas de demandes sobrevingudes per grups empresarials multinacionals potents, en relació amb la implantació de plataformes intermodals de transport.

També el PAT pretén atorgar un règim específic a aquells sòls industrials de localització pròxima o fins i tot integrada en els teixits residencials que han d’admetre usos compatibles amb la residència i amb especial atenció a les demandes logístiques. En aquest context, polígons integrats en la trama urbana, com Vara de Quart, són molt importants per a satisfer aquestes demandes, i convé limitar la seva transformació a usos residencials.

espais centrals

El Pla d’Acció Territorial de l’àrea metropolitana de València identifica els espais centrals, que es caracteritzen per la seva densitat i diversitat urbana, presència de transport públic i concentració d’equipaments públics i privats. Com a exemple es troba l’antiga fàbrica Elcano, a Manises i Quart de Poblet, o espais de menor escala com Bonrepòs-Almàssera amb sòl vacant per a equipaments i serveis d’abast superior al propi municipi. També el PAT identificarà els espais més aptes, per la seva proximitat a punts de càrrega de transport d’alta capacitat (Renfe Rodalies i Metrovalència) per a actuacions públiques i privades generadores de mobilitat elevada.

mobilitat sostenible

Des del punt de vista de la mobilitat sostenible, i en connexió amb el Pla de Mobilitat Sostenible Metropolità de València detecta la possibilitat d’augmentar la participació del transport públic intermunicipal. Per això el PAT incorporarà mesures per millorar aquesta captació de trànsit, així com els desplaçaments recurrents als polígons industrials

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint