MunicipisPolítica

El Consell destina 3,5 milions a ajuts per a la compra d’habitatge per a joves a municipis petits o en risc de despoblació

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, s’ha reunit amb la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, i la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, per a traslladar-los les polítiques d’habitatge que el Consell està desenvolupant per contribuir a desenvolupar el Pla Estratègic Valencià Antidespoblació de la Generalitat.

Entre aquestes polítiques destaca el programa dajuts a la compra dhabitatges per a joves en municipis petits o el programa Recuperem Llars de rehabilitació dhabitatges municipals per lloguer social.

Héctor Illueca ha explicat que en aquesta legislatura s’han destinat prop de 3,5 milions a ajuts per a la compra d’habitatge per a joves en municipis petits o en risc de despoblació, amb l’objectiu d’afavorir l’accés a l’habitatge en règim de propietat a municipis rurals o nuclis petits de població (llogarets, pedanies…) amb menys de 5.000 habitants.

A més, aquest 2022 s’ha incrementat el pressupost en 500.000 euros respecte a l’any passat i ha arribat als 1,5 milions. Aquestes ajudes cobreixen el
20% del preu de la compra de lhabitatge, amb una quantia màxima de 10.800 euros, sempre que limport dadquisició no superi els 100.000 euros.

El vicepresident ha assegurat que per revertir el despoblament “resulta fonamental que els municipis de l´interior comptin amb un entorn urbà i edificat adaptat a les necessitats contemporànies”. En aquest sentit, la Vicepresidència Segona posa a disposició dels municipis una sèrie de recursos que ofereixen l’oportunitat d’ampliar el parc públic com la nova convocatòria de Recuperem Llars.

Així mateix, ha ressaltat que la dotació pressupostària de Recuperem Llars ha augmentat de 1,4 milions dʻeuros a 6,5 ​​milions dʻeuros, el que es tradueix en un increment de la dotació per habitatge, tant en adquisició com en rehabilitació.

Llei de barris

A més d’aquests programes, la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica disposa d’altres línies de treball que ajuden a lluitar contra la despoblació. Entre ells hi ha l’avantprojecte de llei de Barris que s’està elaborant, els ajuts per a lloguer a municipis petits per a joves (850.000 euros), el compromís per ampliar el parc públic d’habitatge i l’enfortiment de la Xarxa Xaloc d’oficines per oferir un servei integral de gestió, informació, mediació social i assessorament en matèria d’habitatge, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana.

A més, les càtedres Arquitectura Sostenible i Innovació a l’Habitatge i Arquitectura Circular així com la Interuniversitària de Nova Transició Verda inclouen línies de treball específiques sobre la despoblació i l’habitatge.

Héctor Illueca ha ressaltat la importància que juguen totes aquestes línies d’acció ja que dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 215 tenen una població inferior als 1.000 habitants, és a dir, un 40% dels municipis valencians es troben en risc de despoblació . A això cal sumar-hi que el mal estat dels habitatges disponibles d’aquestes zones rurals provoca una manca de compradors o llogaters i una manca d’interès per rehabilitar els habitatges per part dels propietaris davant de les escasses expectatives de rendibilitat.

Per això la intervenció de les administracions públiques és fonamental
perquè l’Agenda 20-30 de lluita contra la despoblació compleixi els seus objectius. A través de totes aquestes iniciatives “aconseguim incidir directament en la revitalització de les petites localitats alhora que ajuda a resoldre un dels grans problemes que avui dia han de fer front la ciutadania, l’habitatge”, ha conclòs Héctor Illueca.

Per la seva banda, la secretària autonòmica ha recordat que dins de la lluita contra la despoblació “una de les qüestions que més preocupen és l’accés a l’habitatge” i en aquest sentit ha agraït a la conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica la col·laboració amb la secretaria autonòmica de Cohesió Territorial i amb Avant per al desenvolupament d’una política transversal que faci front a aquest repte, amb línies específiques en matèria d’habitatge per a aquests territoris “unes ​​polítiques que estaran també presents a la Llei Integral per a la Lluita contra la Despoblació a la que estem treballant”.

Castelló

Aquests municipis també han tingut l’oportunitat de regenerar de forma integral el seu entorn urbà amb el pla Conviure, que a l’edició anterior va proporcionar prop de 12 milions a les localitats de Castelló, cosa que representa un 48% del total de la convocatòria.

Només entre el Pla Conviure i Recuperem Llars la Vicepresidència Segona ha destinat 15 milions d’euros als municipis castellonencs. En total, el Consell va destinar als municipis castellonencs 3,34 milions per rehabilitar i adquirir nous habitatges per al parc públic. Aquesta xifra suposa, aproximadament, el 50% de la dotacional de Recuperem Llars.

En ambdós casos “actuem davant la situació de despoblament dels municipis del territori amb una proporció més gran de finançament (fins al 90%) i més puntuacions en el procés de concurrència competitiva”, ha remarcat Illueca.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint