El Consell demana a la Comissió Europea que estengui el tractament de fred a altres productes agraris i que aposti per la reciprocitat davant de tercers països

Responsables de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i del sector citrícola, agrupats en el Fòrum Citrícola Valencià, han traslladat a la Comissió Europea la necessitat d’estendre el tractament de fred, que ja s’aplica a les taronges procedents de Sud-àfrica, a altres productes agraris i d'”apostar fermament per la implantació de criteris de reciprocitat” davant de les importacions de tercers països.

Aquesta petició s’ha realitzat durant la visita de dos dies a la Comunitat Valenciana que ha dut a terme una delegació de la Direcció General de Salut Vegetal de la Comissió Europea, a fi de conèixer de primera mà la realitat agrària valenciana i els seus problemes vinculats amb la sanitat vegetal, així com abordar les qüestions al respecte plantejades per la Generalitat Valenciana i pel propi sector a través de Fòrum Citrícola.

La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, ha destacat que “suposa un pas més a la feina conjunta que la Generalitat i el sector citrícola venim desenvolupant de cara a la consecució de nous èxits en matèria de control per impedir l’entrada de plagues agràries per les fronteres europees i de condicions de reciprocitat als acords comercials amb tercers països”.

De fet, es tracta d’unes preocupacions que la consellera ja va advertir al ministre d’Agricultura, Luis Planas, la setmana passada durant una reunió a Madrid.

Durant el seu periple, els membres de la Comissió han estat acompanyats, a més de la consellera, pel secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes; pel director general dAgricultura, Antonio Quintana; per representants del Ministeri d’Agricultura i per l’europarlamentària Inmaculada Rodríguez-Piñero, que, juntament amb la Generalitat, va propiciar la posada en marxa del Fòrum Citrícola Valencià, constituït per totes les entitats representatives del col·lectiu professional esmentat.

Els treballs i les negociacions efectuades per aquesta entitat va donar com a resultat la conquesta històrica que va suposar la decisió adoptada per la Unió Europea el mes de maig passat d’establir un tractament de fred a les importacions de taronges procedents de Sud-àfrica i altres països de la zona.

La Conselleria reclama ara que s’estengui l’aplicació d’aquesta mateixa mesura a les mandarines i aranges i que s’intensifiquin la vigilància sobre els productes agraris importats”.

Visita a un camp afectat per cotonet

Els representants de l’Executiu comunitari han visitat la bioplanta de la Generalitat a Caudete de las Fuentes, on es crien mascles estèrils per combatre amb tècniques de lluita biològica la mosca de la Mediterrània, i també una explotació de cítrics afectada pel Delottococcus aberie (cotonet), una plaga originària de Sud-àfrica que, precisament, va arribar a la Comunitat Valenciana mitjançant una importació.

La visita dels membres de la Comissió ha culminat amb una reunió de treball amb els dirigents de la Conselleria dAgricultura i el sector citrícola.

Roger Llanes ha valorat “la receptivitat mostrada aquests dies pels enviats de l’Executiu comunitari, perquè és evident que, tal com els hem explicat, de les vint plagues catalogades com a prioritàries per la mateixa Unió Europea, és a dir, com les més perilloses, vuit afecten directament els cítrics i és imprescindible que la Comissió adopti totes les mesures protectores que siguin necessàries per impedir que entrin al nostre territori”.

Per la seva banda, l’europarlamentària Inmaculada Rodríguez-Piñero ha subratllat “l’enorme importància que té una trobada sobre el terreny com la que hem mantingut aquests dies i que ens ha permès continuar aportant dades i treballar amb serietat i colze a colze amb la Comissió Europea , perquè sens dubte aquest és el camí a seguir i el que millors resultats està proporcionat a la citricultura”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: