El Consell defensa l’acció conjunta amb els regants per garantir el transvasament Tajo-Segura i el compliment del pactat al Consell Nacional de l’Aigua

El Consell defensa l’acció conjunta amb els regants per garantir el transvasament Tajo-Segura i el compliment del pactat i acordat pel Consell Nacional de l’Aigua a la reunió del 29 de novembre passat.

Així es desprèn de la reunió mantinguda al Palau pel president de la Generalitat, Ximo Puig, amb representants de la Taula de l’Aigua del Transvasament Tajo-Segura, a qui ha traslladat que el Consell durà a terme totes les accions al seu abast per assegurar la continuïtat de la transferència entre conques i garantir així “aigua per sempre” per a la Comunitat Valenciana.

El Govern valencià reitera la defensa ferma de la transferència del Tajo al Segura i el seu caràcter irrenunciable i demana que es respecti el text pactat el 29 de novembre.

El Consell insta, per tant, al Govern central al manteniment del text esmentat i recorda que no hi ha cap base legal per modificar el projecte de reial decret, com es desprèn de l’informe elaborat per l’Advocacia de la Generalitat després d’analitzar la doctrina emesa pel alt tribunal sobre la fixació de cabals ecològics.

Aquest informe conclou que el Tribunal Suprem no es pronuncia en cap moment sobre laugment dels cabals ecològics, sinó que únicament assenyala que cal fixar-los. Així mateix, indica que, a l’hora d’establir-los, s’han de tenir en compte una sèrie de variables, no només ecològiques, sinó també socioeconòmiques, i que la fixació d’aquests cabals no es pot fer de manera indiciària i sense la justificació deguda.

Com sosté el Govern valencià i acredita l’Advocacia, la disposició novena del projecte de reial decret respecta aquesta doctrina en establir que “si amb les mesures aplicades es compleixen els objectius ambientals fixats per a aquestes masses d’aigua no caldrà aplicar els esglaons previstos al pla hidrològic a partir de l’1 de gener de 2026” i permetre, per tant, que no calgui incrementar els cabals ecològics al seu pas per Aranjuez, cosa que garanteix l’arribada de l’aigua procedent del Tajo fins a la conca del Segura.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: