El Consell aprova el Decret llei de Mesures Urgents en Resposta a l’Emergència Energètica i Econòmica originada per la guerra d’Ucraïna

El Consell ha aprovat el text definitiu del Decret llei de Mesures Urgents en Resposta a l’Emergència Energètica i Econòmica originada per la guerra d’Ucraïna, que té com a objectius principals aconseguir la sobirania energètica i ajudar econòmicament les famílies i les persones més vulnerables, així com donar suport als sectors industrials i empreses més afectades per l’actual context mundial.

Aquest nou text del Decret llei, que substitueix l’aprovat el dia 1 d’abril passat, ha estat publicat aquest mateix divendres al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. La norma ha estat impulsada de manera transversal des de diferents àrees del Govern valencià, en incloure diverses iniciatives de caràcter administratiu, econòmic i social.

En aquest sentit, al decret llei s’estableixen mesures per rellançar la creació de noves instal·lacions d’energies renovables, especialment les plantes eòliques i fotovoltaiques, a més d’iniciatives socials per ajudar les famílies i les persones més vulnerables.

Quant a les mesures socials, es modifica la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió de manera que s’estableix un increment de fins al 30% de la prestació econòmica reconeguda per sufragar les despeses de lloguer o hipoteca de l’habitatge habitual de la persona destinatària de la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI), així com per garantir l’accés als subministraments energètics bàsics, sempre que no rebi cap quantia pel mateix concepte procedent de qualsevol administració.

Per a les persones destinatàries de la RVI que no tinguin cap despesa relacionada amb lhabitatge, lincrement serà dun 15% per garantir els drets energètics, i un import mínim de 50 euros en aquelles unitats de convivència que tinguessin ingressos i no superin limport màxim establert per a cada modalitat.

L’objectiu és garantir els drets energètics de les famílies i de les persones afectades.

Així mateix, aquest decret llei simplifica els procediments administratius i elimina traves burocràtiques per impulsar la instal·lació de plantes denergia renovables. Es preveu que, amb aquesta nova normativa, es pugui arribar a reduir el temps de tramitació en un any, fet que suposa un avenç per comptar amb més capacitat energètica renovable a la Comunitat Valenciana, d’acord amb els objectius mediambientals, energètics i climàtics de la Unió Europea per al 2030.

A l’àmbit de les energies renovables, s’estableix a més una ocupació per implantar instal·lacions d’energia renovable del 3 % de la superfície del sòl no urbanitzable comú de cada municipi, establint criteris de ponderació amb l’objectiu d’incentivar que aquestes instal·lacions s’ubiquin en sòls de menor valor agrològic.

Igualment, es facilita la posada en marxa d’instal·lacions d’energia renovable que ocupin menys de 10 hectàrees incrementant la participació dels ajuntaments, encarregats de fer els informes pertinents. A més, s?afavoreix la implantació de centrals fotovoltaiques d?iniciativa pública.

D’altra banda, es reforça l’agilització normativa per a les plantes d’energies renovables de menys de 10 MW, que ara tindran una tramitació d’urgència i també s’hi incorporen canvis normatius d’agilització per a plantes amb menys capacitat. Igualment, s’afavoreix la instal·lació de plantes públiques de generació d’energia verda als municipis i s’hi incorpora la possibilitat de declaració energètica/estratègica per a projectes singulars que puguin ser d’interès o bé econòmic, energètic o ambiental.

Suport a la indústria ceràmica

Així mateix, el decret llei inclou mesures de suport econòmic als sectors més afectats per la crisi provocada per la guerra, com ara el ceràmic. En aquest sentit, s’agilitzen els tràmits a les explotacions d’argiles industrials pel procediment d’urgència, sempre que la destinació sigui la indústria de la rajola de la Comunitat Valenciana i durant un període màxim de dos anys.

D’altra banda, el decret inclou modificacions normatives que afecten, per exemple, el pla Edificant de construcció i adequació d’infraestructures educatives i que estan relacionades amb l’increment de preus de materials d’obres. A aquest efecte sestableix que, en els casos en què el finançament concedit resulti insuficient per satisfer la revisió de preus excepcional, aquest finançament sigui augmentat automàticament amb limport necessari.

Quant a les accions del Consell per a l’impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, es determina que les subvencions es podran lliurar immediatament, una vegada concedides, fins al 100%, amb caràcter previ a la justificació amb la finalitat d’agilitzar el pagament.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: