El Consell aprova convenis amb la Universitat d’Alacant, UJI i Universitat de València per a la investigació i l’estudi dels serveis socials

El Ple del Consell ha aprovat tres convenis entre la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Universitat d’Alacant (UA), Jaume I de Castelló de la Plana (UJI) i la Universitat de València (UV) per al foment de la investigació en serveis socials de la Comunitat Valenciana.

Per al finançament daquests projectes de recerca, la Generalitat destinarà un import total de 150.000 euros, 50.000 per a cadascuna de les universitats que participen en aquests convenis.

Es tracta de fomentar l’activitat investigadora de les universitats a través dels laboratoris de serveis socials de la Ribera Alta, Benicarló-Vinaròs i d’Alacant, creats amb aquest objectiu, per al desenvolupament, l’anàlisi i l’avaluació dels models de diagnòstic i intervenció de els serveis socials datenció primària, així com dels models organitzatius que els acompanyen.

A més, en els treballs de recerca de les universitats s’identificaran els indicadors territorials de vulnerabilitat amb l’objectiu d’afavorir i facilitar el coneixement de necessitats socials i l’impacte que tenen les prestacions, els programes i els serveis públics, així com l’efectivitat dels recursos que s’assignen.

Tal com recullen els convenis subscrits, les universitats portaran a terme un estudi de les característiques i els continguts dels processos de transformació necessaris per reduir la vulnerabilitat territorial, des de la perspectiva dels serveis socials municipals d’atenció primària i amb la participació de les persones usuàries.

Pel que fa a la metodologia que s’utilitzarà, s’ha programat la recopilació de dades a través d’un treball de camp mitjançant les activitats de grups de discussió, anàlisis bibliogràfiques i entrevistes a persones usuàries, professionals i personal directiu dels centres de serveis socials atenció primària.

A aquest projecte de laboratoris socials està previst que se sumin ben aviat les universitats Miguel Hernández d’Elx (UMH) i Politècnica de València (UV), completant amb això la xarxa d’universitats públiques valencianes.

Laboratoris de servei socials

Els laboratoris de Serveis Socials es conceben com a xarxes de recerca, coneixement i millora contínua de la qualitat en serveis socials, a través de la creació de xarxes sinèrgiques entre tots els actors que participen al sistema, administracions públiques -locals, supramunicipals, provincials i Generalitat-, universitats públiques i professionals del sistema.

Així, juntament amb les tres universitats esmentades, formen part d’aquests laboratoris actualment les diputacions provincials de València i Castelló, els ajuntaments d’Alzira, Alacant, Vinaròs i Benicarló i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

És un model pioner a Espanya impulsat per la Generalitat per posar en valor i dignificar, des del rigor científic, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: