Política

El Consell analitza el programa Avalem Territori i les Estratègies per a Ocupació a la Comunitat Valenciana

El Ple del Consell ha estat informat de el Pla Avalem Territori i de l’estudi: “Estratègies per a l’Ocupació des del territori valencià”. Aquest últim completa la sèrie de publicacions derivades de l’execució dels convenis amb les universitats dins el mateix pla.

Avalem Territori és un eix central de l’acció de Consell. Està encaminat cap a la dinamització territorial d’una banda i cap al desenvolupament d’un nou model de gestió que s’adapti a l’exercici de les polítiques actives d’ocupació a les necessitats reals de les persones i els territoris. A més, integra els agents locals i sectorials en el seu desenvolupament com a forma d’augmentar la seva efectivitat.

La publicació anteriorment esmentada és fruit d’un conveni amb les universitats de València, d’Alacant i amb Jaume I de Castelló en el Pla Avalem Territori de l’any 2020.

Atès que es tracta d’un exercici marcat per la pandèmia, havia de contemplar, entre les seves accions prioritàries, el disseny d’estratègies destinades a beneficiar les condicions de mercat laboral, no només des del punt de vista de la creació d’ocupació sinó també de la qualitat de l’ocupació, allunyant-se de la precarització i la temporalitat.

La publicació és a més un instrument de coneixement de totes les realitats territorials i de com està conformat el seu teixit productiu i les oportunitats que poden sorgir en cada territori per a la millora de l’ocupabilitat de qualitat.

El Pla Avalem Territori aglutina a més les subvencions per a l’acció dels pactes territorials, com un nou conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) que intenta dotar de personal d’ocupació i desenvolupament local en els municipis de menys població.

Per aconseguir-ho, Labora fomenta la contractació, per part dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, d’agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL), per tal de fer valer els recursos locals en l’àmbit de la promoció de l’ocupació i el desenvolupament local.

Els AODL, en atenció a la major proximitat i coneixement de les particularitats socials i laborals del seu àmbit territorial, constitueixen un factor estratègic per propiciar entorns que estimulen l’activitat econòmica i la creació d’ocupació.

La posada en marxa en 2021 de la subvenció per a projectes experimentals amb els serveis d’ocupació de les universitats públiques valencianes, aprofundeix en experiències territorials innovadores per tal de la millora en la definició de les polítiques d’ocupació i els nivells d’ocupabilitat de les persones .

Altres convenis com el de recerca de les plataformes digitals, també proporcionaran un coneixement sobre altres actors que han entrat amb força amb el mercat laboral com és el treball en plataformes digitals, i de l’impacte que suposen en els diferents territoris.

acords territorials

EMPACE 2020 és el programa de subvencions destinades a fomentar els acords territorials en matèria d’ocupació i desenvolupament local a la Comunitat Valenciana.

L’última convocatòria s’ha destinat a finançar el Programa de projectes de caràcter innovador o experimental en l’àmbit de l’ocupació, l’emprenedoria, 3.000.000 d’euros de fons procedents de el Servei Públic d’Ocupació Estatal.

L’escenari imposat per la pandèmia, durant el període entre març i juny de l’any 2020, i la necessitat d’avançar les diverses tasques integrades en el projecte Avalem Territori, en l’exercici 2020, van obligar a reformular parcialment el pla de treball dissenyat per garantir l’assessorament previst dels equips universitaris als equips tècnics dels pactes i acords per a l’ocupació, inclòs en el conveni subscrit amb Labora.

Per dur a terme les tasques esmentades, atesos els requeriments de l’estat d’alarma, es va decidir desenvolupar-les per mitjans telemàtics. L’escenari socioeconòmic dels territoris valencians com a conseqüència de l’impacte de la COVID-19 també generava la necessitat d’incorporar l’anàlisi dels efectes en el mercat laboral valencià.

El resultat final previst ha estat disposar d’un pla estratègic per a l’ocupació per a cada un dels àmbits territorials dels pactes-acords, mitjançant: Una metodologia basada en el coneixement del territori i la participació basada en entrevistes personals; i en Fòrums de participació i grups focals on es va tractar de recollir l’opinió dels actors clau del territori de referència. Tot amb la finalitat d’establir un calendari de treball i un procediment comú d’assessorament i seguiment per a tots els pactes i acords.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint