El Congrés dels Diputats, a instància de Músicos por la Salud, es compromet al desenvolupament de polítiques per unir música i salut

En el marc del Dia Europeu de la Música, el Congrés dels Diputats ha mostrat en una declaració institucional el seu compromís unànime amb la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut d’incloure l’art, i especialment la música en viu, com a suport per a la salut i “es compromet a donar un impuls a aquestes pràctiques considerant el desenvolupament de polítiques que millorin la col·laboració entre la música i el sector de la salut”.

Guillermo Giner, president i fundador de Músicos por la Salud, ha aplaudit aquest compromís destacant que aquest posicionament suposa “una fita històrica per a la humanització de l’atenció sanitària espanyola”. “Aquest reconeixement per unanimitat del Congrés”, ha comentat, “és un primer pas per fer efectiva la recomanació de l’OMS d’introduir la música a la sanitat, per la qual cosa seguirem treballant des de la nostra tasca per fer arribar la música als pacients i donar resposta a les demandes dels mateixos professionals sanitaris”.

La declaració institucional ha sorgit a instàncies de Músics per la Salut, la fundació amb més activitat en la implementació de microconcerts a hospitals i centres sociosanitaris, després d’impulsar un manifest que ha unit les veus del sector sanitari, la indústria musical i la societat civil.

L’acompanyament emocional, una necessitat evidenciada per la pandèmia

El secretari quart de la Mesa del Congrés, Adolfo Suárez Illana, ha estat qui ha llegit la declaració institucional, reconeixent en nom del Congrés que “la música ha demostrat ser clau per a l’estat d’ànim dels pacients i la salut mental”. Suárez Illana ha al·ludit especialment que “la situació de pandèmia ha evidenciat la importància d’acompanyar els pacients durant les seves estades als hospitals i centres sanitaris amb l’objectiu de pal·liar situacions d’aïllament i solitud”.

Amb aquesta declaració, el Congrés dels Diputats “mostra el seu compromís unànime amb les consideracions de l´Oficina Regional per a Europa de l´OMS, que passen per l´ús de l´art, en especial de la música en viu, com a suport per a la salut”. Com ha recordat Suárez Illana, l’Organització Mundial de la Salut, a través del seu informe Health Evidence Network, del 2019, basat en més de 900 publicacions científiques d’àmbit internacional, assenyala i explica els beneficis de les arts i la música en viu per a la salut, tant mental com física.

Finalment, el Congrés dels Diputats, ha volgut expressar “el seu suport a tots els professionals i artistes que treballen amb passió per, a través de la música, proporcionar un benestar més gran a pacients, familiars i professionals sanitaris”.

Els beneficis de la música en directe: reducció de l’ansietat i augment del benestar

Des del seu naixement el 2015, Músics per la Salut ha ajudat gairebé mig milió de persones a través dels seus microconcerts, els quals, segons un estudi de la Fundació Musicoteràpia i Salut, redueixen en un 27% l’ansietat dels pacients i augmenten en un 88% el benestar. Només durant aquest 2022, la fundació ha dut a terme 762 microconcerts a hospitals i centres sociosanitaris de tot el país, fet que es tradueix en 1.524 hores de música en viu.

Informació i Foto: Musicos por la Salud

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: