El Centre Gasterra UA-Dénia presenta el Corpus del Patrimoni Culinari de la Comunitat Valenciana

El Centre de Gastronomia de l’Mediterrani UA-Dénia, Gasterra ha presentat aquest matí el Corpus de l’Patrimoni Culinari de la Comunitat Valenciana, un projecte clau per intentar preservar un dels elements més representatius i fràgils de el patrimoni cultural immaterial: la gastronomia. La proposta s’insereix dins d’una línia de treball que busca, a través de la sensibilització social, la posada en valor de la cuina i el patrimoni gastronòmic tradicional de la Comunitat Valenciana i que s’inicia prenent la mostra de la Marina Alta i Baixa com experiència pilot.

Per inventariar els plats més representatius de la Comunitat Valenciana i els productes que hi intervenen, vinculats a el patrimoni geogràfic, històric, biològic, antropològic, social i lingüístic així com als seus valors nutricionals, Gasterra comptarà amb la implicació d’un comitè científic format per especialistes en cadascuna d’aquestes disciplines.

El projecte que es desenvolupa en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana i la seva marca L? Exquisit, compta amb la participació de l’Oficina de la Innovacion i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia. Igualment participen en el desenvolupament d’aquesta investigació associacions d’hostaleria i empresarials, així com un bon nombre de professionals de la restauració que conformaran el comitè d’experts.

En paraules de el director d’Gasterra, el catedràtic d’història de la Ciència Josep Bernabeu-Mestre:? El Corpus és sobretot 01:00 Inventari de la cuina tradicional valenciana i a els plats que la conformen, que ENS te que Ajudar a identificar-la, conèixer- la amb detall, reproduir-la i Fer-la evolucionar, innovant des de la tradició, ensenyar-la i divulgar-la. Però és también 1 mena de diccionari on els DEFINICIONS són els receptes, con los Seus ingredients i productes Principals, amb els indicacions i formes de preparació i tot 1 conjunto d? Informacions relacionades amb el component històric, antropològic, cultural i socioeconòmic que acompanya cada plat, sense oblidar els Recomanacions nutricionals i dietètiques que acompanyaran cada recepta o a els Criteris de sustentabilitat que puguen comportar?

Segons el parer de Vicent Grimalt, alcalde de Dénia,? És un treball de gran importància a l’ésser un reconeixement a la nostra gastronomia ja que es desenvoluparà a Dénia ia la Marina Alta la primera fase de recollida de dades sobre productes, productors, tècniques i forma de cuinar a la qual hem sabut arribar a dia d’avui, sent una de les bases del nostre potencial turístic.?

Segons l’opinió de Floren Terrades,? Quan parlem de patrimoni culinari estem parlant de patrimoni cultural que cal protegir i ens referim a pràctiques expressions tècniques, mites i coneixements ancestrals que s’han transmès de generació en generació i que proporciona a les comunitats un sentiment d’identitat i de continuïtat?

Per la seva banda Carmen Ibañez, responsable de promoció turística de Tursime Comunitat Valenciana ha destacat que aquest Corpus Culinari Valencià? Es construirà en xarxa. Per a això es necessitarà la col·laboració i el testimoni dels cuiners, dels particulars que cuinen a casa i dels centres de recerca local, permetent millorar la promoció d’aquest important llegat cultural que ens defineix i enriquir aquest storytelling de l’experiència gastronòmica que oferim als visitants a la sala de restaurant, als cellers, a les almàsseres, en els centres d’Agroturisme jo a les embarcacions de Pescaturisme ?.

Finalment, en la roda de premsa, s’ha posat evidenciat que el vincle entre gastronomia i territori? S’ha configurat com un avantatge competitiu i diferenciadora enfront d’altres destinacions turístiques ?. Curiosament aquest creixent vincle entre gastronomia i turisme, segons el parer dels experts,? S’està convertint en un motor d’arrossegament per a la reconversió de el sector agrícola mitjançant l’aposta per l’ús del producte de proximitat ?. ? Per això resulta crucial apostar per eines que posin en valor la gastronomia local i els seus productes, com passa amb el Corpus de el patrimoni culinari de la Comunitat Valenciana? ha apuntat el professor Bernabeu durant la seva intervenció.

Catalunya ha estat la primera Comunitat a desenvolupar un inventari exhaustiu i pràctic de la seva cuina. Editat en 2016, mitjançant la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC), el Corpus de l’Patrimoni Culinari Català és una obra col·lectiva en què van participar més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya. L’obra causa del seu èxit, ha estat reimpresa en 2019.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: