CulturaDestacat

El Centre del Carme crea un “lloc comú” per a l’accés a la cultura de totes les persones

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “des del Centre del Carme i des del Consorci de Museus treballem per a la construcció d’un lloc comú on la cultura siga un bé accessible per a totes les persones”.

Pérez Pont ha presentat l’exposició ‘Lugar común’ com a resultat de la convocatòria pública de producció artística en centres ocupacionals. Es tracta dels projectes realitzats pels artistes Vicent Gisbert, Almudena Millán i Elia Torrecilla, Betlem Martínez, Alegría Piñero, Ernesto Casero i Daguten, Escola Gràfica de Barri.

A la presentació han assistit també els comissaris de la mostra, Pilar Ortí i Nacho París, així com les persones usuàries dels centres que han participat en els projectes: el Centre Ocupacional Municipal Juan de Garay i l’IES Juan de Garay de València, la Residència de Salut Mental Rascanya de la Pobla de Vallbona, el Centre Ocupacional El Renàixer de Godella, el Centre de Dia El Cabanyal Creu Roja de València i el Programa formatiu de qualificació bàsica adaptada de València.

L’exposició reuneix les obres realitzades de manera participativa entre artistes i usuàries i usuaris, a més de mostrar el procés creatiu. Durant la mostra, que es podrà visitar fins al 2 de novembre, s’assistirà a l’estrena de les peces de dansa, teatre i ‘performance’ treballades.

Aquesta exposició vol deixar de pensar en la dicotomia inclusió i exclusió, que pressuposa l’existència d’un grup central que té el poder i altres situats en els marges, per a començar a pensar en termes d’accessibilitat i inaccessibilitat.

L’accessibilitat no es refereix, únicament, a una cosa purament física, no es tracta només de facilitar l’accés a un espai determinat, és necessari promoure l’accessibilitat a drets i possibilitats que ja es garanteixen per a altres grups de població, com és l’accés a la cultura, i no només com a espectadors, sinó com a creadors, quelcom que es percep com a fonamental per al progrés social i individual.

El director del Centre del Carme ha explicat que “la convocatòria ‘Lugar común’ s’emmarca dins del nostre programa ‘Cultura en peu d’igualtat’, amb el qual fem un pas més cap a la igualtat en l’àmbit artístic i cultural valencià, amb accions que no només entenen l’art com a eina per a l’accessibilitat i la participació, sinó que es reivindica la capacitat de totes les persones a ser creatives posant en valor el treball dels artistes amb diverses capacitats”.

Els comissaris de la mostra han assenyalat que “la nostra societat no espera res de les persones amb ‘discapacitat’; en conseqüència d’això, s’ignora la seua capacitat creativa, així que no s’incentiva. Però l’art contemporani és l’espai per excel·lència per a la ruptura dels cànons establits, un coneixement que aspira a alliberar-se de l’ordre dominant, de la necessitat peremptòria de l’ofici i de l’objectivitat, per a convertir-se en lloc d’experimentació, de creació de subjectivitats, de representació de la diversitat”.

En aquest sentit, la convocatòria ‘Lugar común’ va seleccionar sis projectes encaminats a afavorir l’apoderament, la integració i la inclusió de les persones usuàries dels centres ocupacionals, mitjançant els processos artístics en diferents centres valencians.

En el comú denominador d’aquesta mostra es troba la cerca de la identitat. Els creadors i les creadores han treballat el retrat des de diverses disciplines, a través de la pintura mural; l’audiovisual, la pintura i, fins i tot, la poesia.

En el projecte d’Ernesto Casero ‘De murs visibles i invisibles’, el Centre Ocupacional Municipal Juan de Garay de València ha tingut la col·laboració de l’Institut d’Educació Secundària Juan de Garay per a les seues intervencions murals, una experiència que han portat als murs de la Sala Contraforts del Centre del Carme, on han intervingut sobre aquests específicament per a aquesta exposició.

Segons Ernesto Casero, “he volgut transmetre’ls una certa idea de l’esforç, del compromís en el treball, a més d’aprendre nocions bàsiques sobre el color, com combinar i estructurar les formes, etc.”. Casero ha destacat l’oportunitat que ha suposat per a ell aquesta dinàmica de treball participatiu, on els límits de l’autoria es dissolen.

El treball d’Alegría Piñero ‘Persistència cinematogràfica’ s’ha desenvolupat al Centre de Dia El Cabanyal Creu Roja de València amb persones amb paràlisi cerebral. Es tracta d’un treball de videocreació que es presenta en aquesta sala, on els participants s’han convertit en els protagonistes de les pel·lícules que més els agraden, com una manera d’explorar el retrat imaginari.

Del projecte de Daguten (David Gil i Ester García Guixot) ‘Estirant el fil’, encara en procés, al Centre Ocupacional Terramar (APSA) d’Alacant, se’n mostren un conjunt de serigrafies i una selecció dels projectes que desenvolupen a través de la marca que ells mateixos han creat: ‘Estirant el fil’.

Les peces d’Almudena Millán i Elia Torrecilla (‘performance’), Vicent Gisbert (dansa) i Betlem Martínez (teatre) es presentaran a l’entorn de la sala al llarg d’aquest mes d’octubre.

Almudena Millán i Elia Torrecilla han desenvolupat el seu projecte ‘Zentai-ron’ en el programa formatiu de qualificació bàsica adaptada de València amb persones amb TEA. Poesia, pintura, ‘performance’… Diferents disciplines han servit als usuaris per a desenvolupar la seua llibertat creativa en la qual, segons les artistes, “han demostrat una gran capacitat per a expressar-se i comunicar¡-se”.

Les artistes presentaran aquesta vesprada, a les 20 hores, la ‘performance’ ‘Pepatawa’ durant la inauguració de la mostra.

Del taller ‘Empremtes, dansar per a transformar’ de Vicent Gisbert, es presentarà la peça ‘Los galácticos’ el pròxim 15 d’octubre. Gisbert ha desenvolupat un taller de dansa contemporània al Centre Ocupacional El Renàixer de Godella, amb persones amb discapacitat intel·lectual. A partir d’aquest taller, l’artista ha volgut transmetre’ls el poder de l’experiència a partir del cos i el moviment.

‘Muntem un drama’ és el títol del projecte de Betlem Martínez, desenvolupat a la Residència de Salut Mental Rascanya de la Pobla de Vallbona. A través del teatre, Betlem Martínez ha volgut donar veu a persones usuàries d’aquesta residència que el pròxim 31 d’octubre presentaran el resultat del seu treball: una peça teatral autobiogràfica en què mostren les seues preocupacions quotidianes. A la sala d’exposicions es pot veure el guió i un fragment dels seus assajos.

Un aprenentatge d’anada i tornada

‘Lugar común’ té l’origen en la mesa de treball sobre la implementació de millores en els centres ocupacionals valencians, impulsada pel Consorci de Museus i l’associació IN-ARTE, que es va dur a terme entre novembre de 2017 i març de 2018 i la finalitat d’aquest era imaginar, definir i dissenyar un programa de treball que fomentara les capacitats expressives dels usuaris dels centres ocupacionals del nostre territori, en contacte amb artistes visuals, músics i professionals de les arts escèniques.

El resultat d’aquest projecte és una educació d’intercanvi, un aprenentatge per als artistes i per a les persones usuàries dels centres ocupacionals, però també per al centre d’art i per a tota la societat i les seues capacitats creatives.

L’art hui és, sobretot, una manera de percepció que introdueix una distància crítica i una mirada diferent sobre la idea d’humanitat, i un llenguatge lliure susceptible de ser cada vegada una llengua nova i pròpia. Aquest projecte és un lloc de trobada entre l’art i la discapacitat, que busca construir un “lloc comú”, un espai per a tots i, alhora, criticar un altre “lloc comú”: la idea dominant de discapacitat.

 

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint