El CEMAB presenta la seva nova programació i comença nova etapa sota la direcció de Beatriz Aracil

La nova directora de el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CEMAB), Beatriz Aracil, ha presentat aquest matí a Roda de premsa la nova programació de Centre dissenyada per als mesos de setembre a desembre de 2021.

En el que ha estat la seva primera intervenció com a directora de l’CEMAB, Beatriz Aracil ha detallat el que seran les seves línies estratègiques per a aquesta nova etapa de centre, i ha desgranat el contingut de la nova programació.

En una línia de continuïtat amb les directrius de el Centre Benedetti des dels seus orígens, Aracil ha proposat, com a objectius principals, “seguir fent d’ell mateix un espai de referència de l’hispanoamericanismo, contribuir a la formació literària de l’alumnat de la Universitat d’Alacant (sense el qual el projecte -ha dit- no té sentit) i oferir als el conjunt de la societat alacantina activitats que permetin un acostament a la literatura hispanoamericana a un públic no especialitzat, i fins i tot més jove de l’habitual, com és l’alumnat d’ensenyament secundari “.

Cemab_presentación_2.jpgEl programa està integrat per set propostes: Dos seminaris internacionals; presentacions de llibres i trobades amb escriptors; dues jornades, dedicades a Dante, quan es compleixen 700 anys de la seva mort, i a Mario Benedetti, tancant les activitats pels 100 anys del seu naixement; i el començament de l’cicle “Trobar-se en la paraula”, un espai perquè autores i autors divergents dialoguin entre si sobre les seves pròpies creacions, però també d’altres temes del seu interès, en un format molt lliure.

La primera activitat de el programa donarà començament demà dimarts 28 de setembre, el Seminari Internacional «Poderoses, faranduleras i devotes. Escriptura i dona a Amèrica Llatina ». Tal com ha detallat Aracil, aquest seminari busca visibilitzar el poder i la veu de les dones en diferents àmbits de creació i cultura i al llarg de diferents períodes. Dirigit per Carmen Alemany Bay (UA) i Judith Farré Vidal (CSIC), aquesta trobada sorgeix de l’estreta col·laboració que, per interessos comuns, mantenen des dels seus inicis dos grups de recerca: “Construcció / reconstrucció de l’món precolombí i colonial en l’escriptura de dones a Mèxic (segles XIX-XXI) “, de la Universitat d’Alacant, i la XARXA” Patrimoni cultural femení en països de parla hispana (s. XVI-XIX): Metodologies de recuperació “, coordinada des del CSIC. La cloenda de el seminari anirà a càrrec de l’escriptora i acadèmica mexicana Margo Glantz, doctora honoris causa de la UA, amb la presentació de el llibre Matèria incandescent. Antologia Margo Glantz.

La següent activitat programada tindrà lloc el 14 d’octubre a la Seu Ciutat d’Alacant, i consistirà en la presentació de el llibre El Partit Comunista d’Espanya i la literatura (1931-1977). Onze estudis sobre escriptors, intel·lectuals i política (Atrapasomnis, 2021), una publicació de Manuel Aznar, catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​director de el Grup d’Estudis de l’Exili Literari (GEXEL), especialitzat en el teatre espanyol contemporani i en la literatura de l’exili republicà de 1939.

De l’18 a l’19 d’octubre, el CEMAB al costat de el Departament d’Innovació i Formació Didàctica de la UA, organitzen el III Seminari Internacional «La literatura hispanoamericana a l’aula: una mirada transatlàntica» en modalitat online.Como part d’aquest Seminari, el 18 d’octubre se celebrarà una trobada amb l’escriptora argentina Ana Mª Shua, on s’abordarà tota la seva trajectòria literària i de manera especial, el seu univers LIJ; podrà seguir així mateix al canal YouTube de l’CEMAB.

El mes de novembre donarà començament amb la Jornada «Hauré tornat a veure de nou les radiants estrelles …» (Als 700 anys de la mort de Dante Alighieri), que tindrà lloc el 9 de novembre a la Seu Ciutat d’Alacant. El 25 de març, en aquest any en què es commemora el 700 aniversari de la mort de l’poeta Dante Alighieri, es va celebrar el «Dantedí», data en què es commemora l’entrada de el personatge Dante en l’Infern, l’inici de el viatge que canviaria la seva vida. Coordinada per José Carlos Rovira, al llarg d’aquesta jornada s’analitzarà la presència de Dante en figures tan destacades com Borges, Àngel Crespo o Raúl Zurita.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: