El catedràtic de la UA Javier García, primer espanyol president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada

Des del començament d’aquest any, Javier García, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant, és el primer espanyol president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC). Amb més de 100 anys d’història, la IUPAC és la Unió Científica més gran del món encarregada de definir, verificar i anomenar les substàncies químiques, impulsa i finança projectes internacionals importants i treballa amb altres organitzacions globals en temes tan importants com salut, medi ambient i desenvolupament econòmic.

Fins ara, Garcia ha estat membre del Comitè Executiu de la IUPAC, del Bureau i vicepresident de la seva Divisió de Química Inorgànica. Ha participat intensament en algunes de les activitats principals de la IUPAC, com l’Any Internacional de la Química (2011), l’Any Internacional de la Taula Periòdica (2019) i, més recentment, la Revisió de l’Estructura Organitzativa (2019-2021) . García succeeix Christopher M.A. Brett, catedràtic de Química Física a la Universitat de Coimbra (Portugal).

Les paraules del catedràtic de la UA “em vaig unir a IUPAC fa 15 anys com un jove científic. Durant aquest temps, he tingut l’oportunitat de conèixer grans químics dels que he après molt, de treballar amb gent que admiro i de liderar importants iniciatives globals”. “El juliol del 2019, l’Assemblea General de la Unió em va triar per liderar aquesta organització internacional que ha creat el llenguatge comú de la química, estandarditzat molts processos i procediments, i ha contribuït a l’avenç de les ciències químiques a tot el món. No tinc paraules per descriure el que sento i agrair a tots els que em van ajudar pel camí, incloent els meus professors, col·legues, família i amics”, afegeix Javier García.

“Començo un nou capítol a la meva vida en convertir-me en president de la IUPAC en un moment en què els desafiaments mediambientals, sanitaris i econòmics que estem enfrontant són més urgents que mai”, explica García. En aquest sentit, les seves prioritats per als propers dos anys són crear una organització més oberta, inclusiva i amb més impacte que posi la química al centre de la creació de solucions.

Javier García

Javier García és catedràtic de Química Inorgànica i director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular (NANOMOL) de la Universitat d’Alacant, centre de recerca de referència en nanomaterials per a aplicacions energètiques.

El 2006 va fundar Rive Technology (Estats Units), una empresa derivada de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) que comercialitza nanomaterials per a aplicacions energètiques. Des del 2012, els catalitzadors comercialitzats per l’empresa s’utilitzen a diverses refineries de tot el món augmentant la producció de combustible i l’eficiència energètica del procés. El 2019, W. R. Grace and Co va adquirir Rive Technology, i ara comercialitza la tecnologia a tot el món.

El lideratge científic i empresarial de l?investigador de la UA ha estat reconegut amb nombrosos premis de gran prestigi. A més de convertir-se en el primer espanyol a rebre el Premi a l’Investigador Emergent i el Premi a la Millor Innovació, el 2014 li va ser concedit el Premi Rey Jaime I a la categoria de Noves Tecnologies. És membre del Comitè Executiu de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana, del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial, de la Global Young Academy i membre de la Royal Society of Chemistry . Des de fa uns mesos, Javier García va ser nomenat ‘Fellow’ de la Societat Americana de Química, sent també la primera vegada que un espanyol és reconegut per aquesta societat científica en els seus gairebé 150 anys d’història amb la seva més alta distinció que només reben % dels membres.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: