Política

El 39% de les accions de l’Estratègia de la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi ja s’han iniciat

L’Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció de Delictes d’Odi 2019-2024 compta amb el 39% de les seues actuacions executades o en procés, “cosa que suposa un avenç molt important en els dos darrers anys” , malgrat les circumstàncies de la pandèmia de la COVID-19 que han dificultat el seu desenvolupament.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha presidit la comissió mixta per al desenvolupament de l’Estratègia, on s’ha realitzat una valoració de la implementació i el grau de compliment de les 96 mesures que contempla les línies d’estratègies.

La vicepresidenta ha assenyalat que a l'”equador” de l’Estratègia, el balanç global del seu desenvolupament confirma l’execució o en procés d’al voltant de 40 de les seves actuacions, i ha assegurat que de cara al 2022 es preveu “una millora important al resta”.

Entre les actuacions ja engegades, ha destacat la creació el passat mes de març de l’Observatori Valencià per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d’Odi, com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, propositiu i participatiu de la Generalitat i les entitats que treballen amb els col·lectius de la diversitat.

La finalitat principal d’aquest òrgan, ha indicat, és analitzar informació que serveixi per millorar la presa de decisions, la planificació i l’avaluació de les polítiques públiques en el camp de la igualtat del tracte i la no-discriminació i el reconeixement i la promoció de la diversitat, la convivència i la tolerància.

Alhora, Oltra s’ha referit a la posada en marxa al febrer del servei ‘IgualaT’, que ofereix una primera atenció a les persones víctimes de qualsevol forma de discriminació o delictes d’odi, fet que converteix la Comunitat Valenciana en la primera autonomia de Espanya i Europa que ofereix un servei d’aquestes característiques amb un enfocament integral a l’atenció.

En aquesta mateixa línia, la vicepresidenta ha assenyalat els ajuts dirigits a entitats locals per a l’elaboració d’estratègies i comissions interdisciplinàries en igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odis a l’àmbit municipal, o la “interlocució contínua amb totes les entitats” i associacions del sector”, així com el reforç de les seves actuacions amb ajudes per valor de 250.000 euros el 2019 i 2020 que van permetre la realització de 48 projectes, i 275.000 el 2021 amb l’execució de 36 iniciatives.

Grau d’execució

La discriminació i l’exclusió social són “dos dels problemes més greus, sistèmics i crònics que pateixen les democràcies actualment”, ha afirmat Oltra, que ha puntualitzat que l’Estratègia proposa actuacions amb línies estratègiques específiques de sensibilització social; prevenció, detecció i denúncia de conductes de delictes d’odi; atenció a les víctimes; i recollida de dades per elaborar una memòria sobre aquesta casuística.

L´Estratègia, que és un dels compromisos de l´Acord del Botànic i dóna compliment al Pla Valencià d´Inclusió i Cohesió Social (VICS), està estructurada en sis línies d´actuació, amb un total de 15 objectius que contemplen 95 mesures, consensuades amb 77 entitats i institucions de caràcter divers.

Pel que fa al grau de compliment, en aquests moments a la línia estratègica d’accions formatives s’ha avançat de manera notòria en aquelles actuacions dirigides a la formació de professionals de l’àmbit jurídic, professorat no universitari, professionals de l’esport o d’entitats i associacions del tercer sector , en matèria digualtat de tracte i no discriminació.

Una altra de les línies que ha destacat ha estat la de mesures d‟inclusió educativa amb programes de mediació i tutories; totes les que tenen a veure amb l’àrea de reformes democràtiques com l’assistència jurídica gratuïta i accessible de les persones vulnerables i víctimes, així com l’assessorament, el seguiment i l’acompanyament.

Així mateix, està en procés la creació d’una Xarxa Antirumors que ajudi a “deconstruir prejudicis que dificulten la convivència”.

En l’àmbit sanitari, es troba en execució potenciar als serveis d’atenció al pacient els mecanismes d’assessorament i de denúncia de possibles situacions de discriminació i delictes d’odi.

També s’han posat en marxa campanyes de sensibilització per promoure els valors de diversitat i acabar amb els prejudicis i els estereotips cap al col·lectiu LGTBI i cap al poble gitano, i s’han elaborat materials informatius accessibles i de sensibilització dirigits a promoure el bon tracte.

A la resta de les línies, la vicepresidenta ha assenyalat que durant el 2022 està prevista la implantació de les actuacions pendents en els propers mesos.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint