Economia Sostenible presenta una estratègia conjunta d’actuacions per a aconseguir un consum sostenible i responsable en la Comunitat

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosana Seguí, han presentat l’Estratègia d’Educació per al Consum Sostenible en la Comunitat Valenciana.

 

“Aquest document- ha explicat el conseller- recull una actuació transversal, comuna i coordinada entre tots els actors que treballen en l’educació sobre el consum amb l’objectiu d’aconseguir un consum sostenible i responsable en la Comunitat Valenciana”.

 

En aquest sentit, ha explicat que el desenvolupament sostenible “i la preservació del medi ambient són dos dels reptes més importants que tenim com a societat, i per tant han de constituir un objectiu prioritari per a totes les administracions i també per a la Conselleria d’Economia Sostenible”.

 

“Precisament aquest Pla que hem presentat incideix especialment en la producció i el consum responsable amb la finalitat de sensibilitzar als consumidors i consumidores en la necessitat de canviar molts dels nostres hàbits de consum actuals per a adoptar altres més sostenibles i respectuosos amb l’entorn”, ha afegit.

 

Per a l’elaboració d’aquesta estratègia s’ha realitzat un diagnòstic inicial de l’educació i formació en matèria de consum, identificant, i localitzant les iniciatives i actors territorials en l’àmbit de l’educació en consum.

 

Línies estratègiques

 

El document compta amb la participació i implicació d’un total de 41 entitats públiques i privades que han donat a conéixer a la Direcció General de Comerç i Consum com estan treballant en aquesta matèria d’educació en consum i que han permés definir unes línies estratègiques “per a fomentar el consum sostenible, adaptades a la realitat i que aconsegueixen pràcticament tots els àmbits socials, econòmics i ambientals”.

 

Així, entre elles destaca continuar emfatitzant la formació i sensibilització de la societat, a través de campanyes dirigides a diferents col·lectius, així com aprofundir en la col·laboració institucional i entre entitats.

 

En aquest aspecte serà fonamental la constitució d’òrgans de coordinació en la pròpia Conselleria d’Economia Sostenible i amb altres organismes i entitats, així com la millora de la comunicació amb les OMIC a nivell municipal.

 

L’estratègia també reconeix que la promoció i el foment del comerç local van indissolublement units al foment del consum sostenible. En aquest sentit, Climent ha assenyalat que el comerç de proximitat “garanteix el consum de productes del nostre territori, productes de km 0, que cuiden el medi ambient perquè estalvien transport, i amb això eviten contaminació i generen menys residus plàstics, i incentiven l’economia local de productors i de les persones que es dediquen al comerç”.

 

D’aquesta manera, ha subratllat que des de la Conselleria “continuarem reforçant pressupostàriament programes d’ajudes com EmprenemComerç, AvalemComerç, AvalemArtesania o el de Pla d’impuls a la digitalització del Comerç des de 2018 fins a 2023”.

 

Unes altres de les línies estratègiques són la importància d’avançar cap a un model productiu més responsable social i ecològicament, que promoga l’ús racional dels recursos naturals i l’educació en l’eficiència energètica i el canvi climàtic.

 

Així mateix aposta per una bona gestió dels residus, tant com des de cadascun de les llars de les persones consumidores com de l’economia circular i per la difusió dels avantatges d’una producció cada vegada més ecològica en tots els sectors, especialment l’agro alimentari, que a més de ser respectuosa amb el medi ambient, genera beneficis per a la salut de les persones.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: