Economia i Concoval mobilitzen el sector cooperatiu per captar 842 milions dels fons europeus de recuperació

La Conselleria d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball i la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), han mobilitzat el sector cooperatiu valencià per captar finançament europeu per valor de 842 milions d’euros de l’Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, l’element central és el programa NextGenerationEU.

Les accions plantejades aborden la transició energètica, la digitalització i l’economia circular, amb les que es contribuirà a la modernització de les cooperatives valencianes i a el manteniment dels prop de 80.000 llocs de treball que generen, a més de preveure la creació de 1.947 nous llocs de treball .

El treball realitzat per la Direcció General d’Emprenedoria i Cooperativisme costat de Concoval té el seu punt de partida en el Fent Cooperatives (Pla de Suport i Foment de l’Cooperativisme de la Comunitat Valenciana), que va ser presentat al novembre de 2020 en seu de Presidència de la Generalitat. El document elaborat, que està alineat amb l’Estratègia de Recuperació de la Comunitat, s’ha centrat en els reptes de transformació de el model productiu que marca la Unió Europea: transformació energètica i ecològica, transformació digital i resiliència.

El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “aquest document ha suposat un gran esforç de col·laboració, ja que el sector cooperatiu s’ha unit per poder garantir la capilarització a les cooperatives més petites”.

“La contribució de l’cooperativisme a l’estratègia de recuperació valenciana s’ha treballat transversalment i s’ha anat adaptant a les diferents manifestacions d’interès, com la referida a les comunitats energètiques locals, o l’actual de digitalització”, ha assegurat.

El president de la Confederació de Cooperatives, Emili Villaescusa, ha fet “una crida a la sensatesa”, ja que considera que “això requerirà un esforç important de el sector privat: els diners no arribarà gratis. És important estar preparats, perquè el veritable repte el tenen les nostres empreses, que són les que han d’assumir la necessitat de transformar-se i fer-ho en clau de desenvolupament sostenible, tant des del punt de vista econòmic com social i mediambiental “.

Projectes de el cooperativisme valencià

El programa desenvolupat inclou vuit projectes: creació de comunitats energètiques locals; lluita contra el despoblament rural (repte demogràfic); economia circular en el sector agroalimentari i de distribució comercial; transformació en cooperatives de treball associat d’empreses mercantils en crisi (Salva la teva Empresa); desenvolupament de la col·laboració publicoprivada amb cooperatives (Base Viva); impuls de les cooperatives de plataforma; digitalització; i, finalment, sistema integral de tractament i recollida de residus tèxtils (Acció Circular).

El projecte de més envergadura entre els presentats és el relacionat amb les comunitats energètiques locals, que pretén mobilitzar 546 milions d’euros en inversió i preveu generar 840 nous llocs de treball.

La fórmula natural de la comunitat energètica local és la cooperativa, perquè dóna més seguretat jurídica ia més és un model ja contrastat i en ús. El projecte presentat planteja avançar en la incorporació de les administracions locals, però la llavor per formar les comunitats energètiques ha de ser la cooperativa existent en cada municipi.

Des de la Conselleria s’ha impulsat també un projecte en el qual el cooperativisme s’alia amb altres fórmules d’economia social. Acció circular proposa una visió integral de l’reciclatge de el tèxtil, el 80% de el qual està sent dut a terme actualment a la Comunitat per les empreses d’inserció, que han de continuar actuant com un agent principal en el disseny i implementació dels futurs sistemes de responsabilitat ampliada.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: