Descobreixen noves dependències en el jaciment arqueològic de la vil·la romana de Sant Gregori a Borriana

En les últimes setmanes s’han reiniciat els treballs d’excavació en què s’ha trobat material de pesca i altres dependències de la vila

Els recents treballs d’excavació al jaciment arqueològic de la vil·la romana de Sant Gregori ja han desvetllat noves dependències i materials de pesca. La vila romana de Sant Gregori, situada a escassos 100 m de la línia de costa a Borriana, és il·lustrativa d’un model de vila marítima durant l’Alt Imperi Romà.

Els últims treballs d’excavació empresos durant aquestes setmanes en les primeres accions per a la urbanització de Golf Sant Gregori suposen un impuls decisiu per consolidar la riquesa de el patrimoni, la història del municipi i ampliar el coneixement sobre aquest important jaciment arqueològic.

El regidor de Patrimoni, Vicent Granel, juntament amb l’arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, van realitzar una visita als treballs arqueològics que es realitzen durant aquestes setmanes. Aquests treballs tenen per objecte “delimitar tot el perímetre de l’jaciment i començar els treballs d’integració, identificació de noves dependències de la vila i el disseny de l’espai on es conservaran els principals restes descobertes”.

A més, tots dos han posat en relleu que es tracta d’un jaciment de l’època romana “molt destacable per la seva proximitat a la mar”, i amb aquestes característiques inexistents en altres àrees del territori justifica “la necessitat de continuar amb la investigació a través de la excavació arqueològica d’aquest enclavament “.

Com ha explicat l’arqueòleg municipal, “hem de seguir descobrint parts de l’jaciment, per conèixer la situació d’una vila romana a escassos metres de la mar, una altra de les característiques úniques d’aquest lloc, ja que es considera que és la més propera a la mar de les conegudes a la costa mediterrània valenciana “.

Les noves excavacions, ha assegurat el regidor, “ampliaran el coneixement sobre la vila romana, tal com la coneixem actualment”, a més d ‘ “aconseguir ampliar la col·lecció de peces al museu arqueològic”, el que suposa “un pas estratègic en la recuperació del nostre patrimoni i la nostra història “.

Precisament, han estat les característiques especials de l’jaciment romà de Sant Gregori les que han centrat l’atenció en aquests nous treballs d’excavacions, i és que, com ha assenyalat l’arqueòleg municipal, “permet seguir avançant en el coneixement de l’jaciment i descobrir l’enorme riquesa i possibilitats futures a Sant Gregori “.

El Servei Arqueològic Municipal, dirigit per l’arqueòleg José Manuel Melchor, és qui realitza el seguiment i coordinació de totes les excavacions realitzades al jaciment durant els últims anys, gràcies a les quals s’han conegut dades importants sobre la vila, com la ubicació de la seva façana marítima, l’existència d’unes termes i la recuperació d’abundant pintura mural i restes ceràmiques.

Després d’11 campanyes d’excavació arqueològica dutes a terme en el jaciment entre 2008 i 2018, bona part d’elles sota la direcció de l’Àrea d’Història Antiga de la Universitat Jaume I, i comptant amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, ara es delimitarà tot el perímetre i la superfície amb què compta la vila romana.

Per la seva banda, el Museu Arqueològic Municipal de Borriana ha dedicat una nova sala exclusivament a exhibir les troballes recuperats en el jaciment de Sant Gregori, amb gran quantitat de peces procedents de les seves excavacions que nodreixen i als fons del Museu Arqueològic Municipal, entre ells, figuren fins gots de vidre i restes de mosaics i de pintures murals.

Informació i Foto: Ajutnament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: