Dansa i teatre aterren en el festival FRESCA! de la Conselleria de Cultura

La programació del Festival Internacional d’Arts Escèniques, FRESCA!, que organitza la Conselleria de Cultura mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, continua amb dues propostes molt especials de dansa i humor per al cap de setmana.

La delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, afirmava que “arribem al primer cap de setmana de FRESCA! amb dos espectacles d’altura, amb tres companyies nacionals de referència que estem segures que captivaran el públic amb les seues propostes”. Garijo, a més, afegia “arrancarem la setmana amb una de les cites més emocionants de la programació. ‘Hamlet’, de Teatro La Plaza, està interpretat per actors i actrius amb síndrome de Down, que, a més, han adaptat la proposta perquè la puguen gaudir persones amb problemes d’audició”.

‘Loop’ d’Aracaladanza 

El dissabte 9 de juliol, a les 22.30 hores, l’escenari FRESCA! rep una de les companyies referent en la creació d’espectacles per a menuts i per a joves que sedueixen també els adults: Aracaladanza.

Amb 25 anys de trajectòria, Aracaladanza, dirigida per Enrique Cabrera, presenta el seu nou treball, ‘Loop’. La companyia parteix del joc per a desenvolupar el seu fascinant univers, en el qual la màgia que es crea amb la coreografia, la llum, el vestuari i l’escenografia transforma la realitat.

Aracaladanza planteja un escenari que es presenta com un llenç en blanc, i on la proposta principal és la de crear una peça de teatre dins del teatre, i de dansa dins de la dansa; un joc metateatral, marca de fàbrica d’Aracaladanza, per a respondre preguntes: Què queda després dels aplaudiments en una funció, just quan cau el teló? Què hi queda quan tan sols una llum de treball il·lumina l’espai? I quan en el pati de butaques ja no queda ningú, qui recull i ordena l’escenari? O com és un escenari buit?

En els últims cinc anys, Aracaladanza ha apujat el teló en nombroses ocasions, ha visitat festivals internacionals d’Àfrica, Europa i Àsia, ha mantingut una estreta col·laboració amb companyies argentines de teatre i titelles i ha xafat escenaris de països molt diversos.

Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut l’any 2010 pel seu compromís amb aquest públic i la seua exigència estètica, artística i tècnica, l’últim dels seus reconeixements ha sigut el premi FETEN (Fira Europea d’Arts Escèniques per a Xiquets i Xiquetes) 2022 al millor espectacle de dansa, precisament amb ‘Loop’. Reconeguda per la crítica i guanyadora de diversos Premis Max, Aracaladanza és assídua en els festivals internacionals de dansa de tot el món.

‘Glubs’ de Yllana i Nacho Vilar Produccions

El diumenge 10 de juliol, a les 20.00 hores, es tornen a obrir les portes de FRESCORETA! per a rebre Yllana i Nacho Vilar Producciones, que s’uneixen per a crear ‘Glubs’, el primer espectacle de carrer concebut per Yllana en els seus trenta anys d’existència i el sisé de la productora murciana. ‘Glubs’ està banyat pel seu característic humor sense paraules, molt visual i amb un ritme trepidant, als quals se suma en aquesta ocasió la immersió amb la proximitat amb els espectadors. Sergio Alarcón, Elia Estrada, David Terol i Emmanuel Vizcaíno pescaran taurons, sobreviuran a tempestats, lluitaran en batalles hilarants i arrossegaran els espectadors a una cascada de situacions absurdes el teló de fons de les quals és el seductor món del mar.

Nacho Vilar Producciones, creada en 2002 i amb un nombrós historial de grans i exitoses produccions a l’esquena, és una de les empreses més reconegudes del sector i un destacat agent cultural en el món del teatre de carrer i circ. També han sigut finalistes en dues ocasions als Premis Max.

Yllana naix en 1991 com a companyia de teatre d’humor gestual, encara que en l’actualitat ha diversificat la seua activitat i ofereix diferents prestacions en el món de les arts escèniques i l’audiovisual.

FRESCA! proposa aquest gran espectacle per a tots els públics en el seu escenari principal per a fer l’ullet a la seua complicitat amb el públic familiar, sense perdre de vista l’adult que vol continuar somiant.

‘Hamlet’ de Teatro La Plaza

El dilluns 11 de juliol, a les 22.30 hores, el festival FRESCA! ofereix una versió molt lliure del clàssic de Shakespeare, ‘Hamlet’. Es tracta d’una de les cites internacionals de la programació, i l’aposta pel teatre inclusiu.

Teatro La Plaza, procedent del Perú i actualment en gira pels principals festivals d’arts escèniques d’Espanya, arriba a Alacant amb aquesta producció en la qual actors i actrius amb síndrome de Down prenen l’escenari per a compartir els seus anhels i frustracions per mitjà d’una versió lliure de Hamlet.

El muntatge inclou, a més, un sistema de subtítols que fa que l’espectacle siga accessible per a persones amb discapacitat auditiva.

L’obra és un teixit entre el text de Shakespeare i les aportacions i experiències dels actors, i pren com a punt de partida la pregunta més famosa de la història, que ens situa davant de l’espill de la nostra existència: ser o no ser? Què implica ser per a persones que no troben espais on se’ls tinga en compte?

Teatro La Plaza és un espai de creació teatral que investiga i interpreta la realitat per a construir un punt de vista crític que dialogue amb la seua comunitat.

Venda d’entrades:

Aracaladanza
Taquilla IVC

Yllana i Nacho Vilar
Taquilla IVC

Teatro La Plaza ‘Hamlet’
Taquilla IVC

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: