Cultura reconeix ‘La Nau. Museu de la Universitat de València’ com a recinte museístic de la Comunitat Valenciana

La Conselleria dEducació, Cultura i Esport ha reconegut el museu ‘La Nau. Museu de la Universitat de València’ com a museu de la Comunitat Valenciana, el recorregut del qual destaca els espais més significatius de l’edifici des del punt de vista historicoartístic.

El discurs expositiu se centra a la Sala Duc de Calàbria que acull la col·lecció bibliogràfica, el Pati Rectoral, la Capella de la Sapiència, el Claustre i el Paranimf. En aquests espais es mostra una col·lecció de béns artístics produïts per la mateixa Universitat en diferents moments de la seva història, integrats als espais arquitectònics per als quals van ser creats. Una de les peces més destacades és la taula de la Mare de Déu de la Sapiència que presideix el retaule de la capella, pintada per Nicolás Falcó el 1516, obra representativa de l’art renaixentista valencià.

La visita a aquest espai s’acompanya amb obres de figures destacades del neoclassicisme valencià com Maella, Camarón, o Ignacio Vergara. El paranimf o teatre acadèmic mostra una galeria de 40 retrats de cos sencer de personatges il·lustres i la Sala de Juntes conserva una galeria de retrats de rectors des de mitjans del segle XIX, i l’arca de cabals de la institució, del segle XVIII.

Aquest edifici històric, declarat Bé d’Interès Cultural el 1981, és el més antic i emblemàtic de la Universitat de València. Ha estat seu principal des de la seva fundació a finals del s. XV fins a la meitat del s. XX quan es van instal·lar les facultats al campus de Blasco Ibáñez.

D’arquitectura neoclàssica valenciana, especialment a les façanes i claustre. La seva configuració arquitectònica actual és fruit d’una successió d’intervencions que han anat adaptant l’edifici a les diferents funcions i necessitats al llarg de més de cinc segles, des de les primeres obres encarregades a Pere Compte fins a les intervencions més recents ( 1999 i 2012).

S’ha convertit en un centre cultural de referència a la ciutat de València amb un ampli programa d’activitats relacionades amb exposicions d’art, teatre i música, a les quals ara s’afegeix la visita a aquests espais històrics que han estat reconeguts com a museu.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: