Cultura presenta el programa Impuls a la Dansa en la fira balear d’arts escèniques Fira B!
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha presentat el programa Impuls a la Dansa, desenvolupat per Dansa València en col·laboració amb el Circuit Cultural Valencià (CCV) de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), en la fira balear d’arts escèniques Fira B!, que té lloc esta setmana a Palma.
L’objectiu d’este pla, que enguany oferix la segona edició, és afavorir la descentralització dels espectacles relacionats amb la dansa i portar-los a tots els racons de la Comunitat Valenciana, acompanyant, estimulant i facilitant el coneixement de la dansa des de múltiples eixos, localitzacions i dates.
La participació d’este programa en el mercat professional d’arts escèniques de les illes Balears implica un intercanvi de coneixement. Així, d’una banda, es presentarà el projecte Impuls a la Dansa i, d’altra banda, es dona l’oportunitat a un grup de programadors de la Comunitat Valenciana de conéixer en profunditat la creació escènica de les illes i desenvolupar treball en xarxa amb els professionals estatals assistents.
Gràcies a la col·laboració que Dansa València ha teixit amb Fira B!, el desembarcament local es completa amb la programació de l’espectacle de dansa contemporània ‘Meohadim’, del ballarí i coreògraf de Xeresa Jacob Gómez. Esta creació, basada en la sororitat, s’estrenarà al Teatre Municipal Xesc Forteza el 12 d’octubre.
La comitiva valenciana en el mercat escènic balear està integrada per la directora de Dansa València, María José Mora; la coordinadora d’Impuls a la Dansa, Elba Torres; la mediadora del projecte, Sara Esteller, i la coordinadora del Circuit, Chus Piqueras, a les quals acompanyaran els programadors d’Aielo de Malferit, Aldaia, Almassora, el Puig de Santa Maria, Silla i Villena. Durant la cita, s’han previst contactes amb gestors que acullen residències artístiques en l’entorn balear.
“En Dansa València donem una gran importància a teixir relacions amb altres festivals de llenguatges del moviment, a fi de crear sinergies i intercanvis que ens facen créixer de manera conjunta, i la visita estos dies d’una delegació d’Impuls a la Dansa a Fira B! suposa una ampliació i una consolidació del vincle establit esta passada edició amb el mercat escènic balear”, ha declarat la directora artística de Dansa València, María José Mora.
“La cita firal a Mallorca obri nous horitzons de coneixement i permetrà establir relacions per mitjà de trobades amb artistes locals i la visita a centres de creació i producció rellevants, com ara Eima, a Maria de la Salut, i el Teatre Principal de Palma”, ha assegurat Mora.
Així mateix, segons Mora, “ens permet donar difusió a la creació valenciana: Si l’edició passada es va presentar el treball d’Ángela Verdugo en Fira B!, enguany és el torn de Jacob Gómez”.
Un estiu d’estímuls
Impuls a la Dansa ha tingut una activitat vibrant al llarg de tot este estiu, que es prolongarà durant l’últim trimestre de l’any amb activitats disseminades per Silla, Borriana, Aldaia, Elx, Aielo de Malferit i la Universitat Jaume I de Castelló. En els respectius espais han tingut lloc diverses residències tècniques, artístiques i de mediació que han contribuït a la creació de públics nous i a enfortir la creació local en el circuit escènic valencià.
En concret, Silla i Borriana van acollir sengles estades de mediació. Així, el teatre Carmen Valero de Silla va ser l’escenari de la trobada entre Irene de la Rosa i l’associació Dansart. A través de la iniciativa ‘De flamenco’, la creadora va treballar amb el col·lectiu tècniques i ferramentes de fusió amb llenguatges contemporanis.
Per la seua banda, l’estada d’Elvira Madrigal a Borriana està donant a conéixer la història de la dansa contemporània a partir de la transmissió de ferramentes de composició a l’alumnat de dansa del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana. El descobriment s’està fent este mes d’octubre a través de jocs coreogràfics per a generar material coreogràfic contextualitzat.
Pel que fa a les estades de creació, la companyia Manzanera va prosseguir la seua investigació del moviment sobre el projecte ‘SuMi’ a la Casa de la Música d’Aldaia. La proposta prenia com a punt de partida la vulnerabilitat i la fragilitat del cos després d’una lesió.
Per la seua banda, Bernat Macià i el col·lectiu DLG van poder continuar la investigació del seu projecte transdisciplinari ‘Diàleg consuetudinari’, a L’Escorxador CCC d’Elx. En la proposta confluïxen diverses tècniques de moviment, que es capten i se solapen amb elements audiovisuals.
Finalment, hi ha hagut dos estades tècniques a Aielo de Malferit i a la Universitat Jaume I de Castelló, destinades a afavorir l’última part de la producció escènica mitjançant l’accés a espais equipats tècnicament.
Així, la companyia Mar García y Javi Soler va poder desenvolupar la seua nova creació ‘Caribe Mix 23’ a l’Auditori Municipal d’Aielo de Malferit, mentre que Ángela Verdugo, de la companyia La Siamesa, es va poder instal·lar amb el seu equip al Paranimf de l’UJI per a treballar alguns aspectes tècnics de la seua última peça, ‘Mata baja’.
En els sis casos, la població local va poder conéixer el resultat de les residències amb una mostra oberta al públic. Estes presentacions van oferir a l’audiència una visió íntima del procés creatiu, la qual cosa els va permetre submergir-se en una activitat en constant evolució. Les opinions i les reaccions del públic assistent han suposat “una valuosa retroalimentació amb la qual els creadors podran continuar enriquint la seua proposta”, han assegurat els responsables.
Prèviament, a manera d’introducció a les arts del moviment per al públic local, Impuls a la Dansa ha programat en tots els municipis una acció de mediació lúdica, desenvolupada pel col·lectiu Dánzate (Marta Sofía Gallego Sampedro i Andrea Dolz Burdeos), titulada ‘Me encanta bailar pero se me da fatal’.
La línia d’investigació d’esta acció està lligada a la reflexió sobre què és la dansa o com es vinculen amb el moviment les persones que no tenen formació en esta disciplina artística. “L’objectiu és obrir la dansa a la diversitat dels cossos i de les veus tradicionalment oblidats per esta disciplina, per a nodrir-la i fer-la així més igualitària”, han valorat des del col·lectiu.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana