Cultura inaugura en l’Arxiu d’Alacant una exposició dels expedients penitenciaris de Miguel Hernández

Inforamció i Foto: http://www.gva.es

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha inaugurat una exposició que mostra els expedients penitenciaris del poeta Miguel Hernández. La col·lecció es mostrarà fins al dia 31 de gener de 2018 en l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant.

L’exposició té com a títol ‘Miguel Hernández en la presó d’Alacant: un intent de silenciar la paraula’ i s’ha confeccionat amb els documents de l’Arxiu d’Alacant; l’Arquivo Nacional Torre do Tombo (Portugal); el Centre Documental de la Memòria Històrica del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport; l’Arxiu General i Històric del Ministeri de Defensa, i l’Arxiu General del Ministeri de l’Interior.

En la inauguració han participat el director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente, i els comissaris de l’exposició: el subdirector d’Arxius Estatals, Severiano Hernández; la directora de l’Arxiu Provincial d’Alacant, María del Olmo, i Pablo Rosser, cap del Servei de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Alacant.

La mostra se centra en els últims anys de la vida de Miguel Hernández i arreplega els seus anys de presó. S’hi exposen documents que testimonien la primera detenció a Portugal, dos consells de guerra (un del Jutjat Militar de Madrid i un altre del Jutjat Militar d’Orihuela) i els trasllats a les diverses presons espanyoles; fins a arribar al Reformatori d’Adults d’Alacant, última destinació carcerària i on va trobar la mort el 28 de març de 1942 a conseqüència d’una tuberculosi pulmonar, quan estava a punt de ser traslladat al Sanatori Penitenciari Portaceli.

Aquesta última destinació en el Reformatori d’Adults d’Alacant és central en el desenvolupament de l’exposició, ja que es mostra la seua estada allí i la relació amb els seus companys de presó, molts d’ells artistes i intel·lectuals alacantins.

Quant als documents relacionats amb el poeta, s’hi exhibeixen el seu expedient penitenciari de la presó d’Orihuela i el que va elaborar el Govern Civil d’Alacant, i dins de la sèrie documental del fons esmentat, el ‘trasllat de presos i detinguts’, sobre el trasllat d’Hernández d’Orihuela a Madrid, entre el 24 i el 25 de novembre de 1939.

Per a completar aquesta documentació, l’Arxiu del Ministeri de l’Interior ha aportat una còpia de l’expedient penitenciari complet del poeta, que arreplega els expedients de la presó de Palència i dels reformatoris d’Adults d’Ocaña i Alacant.

Finalment, el Ministeri de Defensa ha cedit els originals dels dos consells de guerra de Miguel Hernández; el Centre Documental de la Memòria Històrica presta l’expedient del poeta del Tribunal de Responsabilitats Polítiques i la fitxa original del Cinqué Regiment, i l’Arquivo Nacional Torre do Tombo (Portugal) ha proporcionat una còpia digital de l’expedient complet de la detenció a Portugal del poeta.

La singularitat d’aquesta exposició rau en el fet que per primera vegada es mostra a la ciutadania tots els expedients de la repressió franquista patida per Miguel Hernández i conservats en diferents arxius.

L’exposició es complementa amb la relació del Miguel Hernández amb els seus companys de presó. S’hi exhibeixen els seus expedients penitenciaris del fons d’Institucions Penitenciàries, però, a més, fills i familiars d’aquests presos han cedit una col·lecció de documents pertanyents als seus arxius personals, entre els quals destaquen originals d’obra artística realitzada en el Reformatori d’Adults dedicada als seus fills i familiars.

El llistat de noms és llarg: Ricardo Fuente Alcocer, Carmen Caamaño; Eusebio Oca, Miguel Abad, Luis Fabregat, José Juan, José Llobregad; Rigoberto Martín; Ambrosio Moreno, Ramón Pérez, Antonio Pinies Roca de Togores, Antonio Ramón Cuenca, Joaquín Ramón Rocamora, Melchor Aracil, José Torregrosa i Gastón Castelló, entre altres. Amb tots ells, l’exposició aconsegueix arreplegarl’essència del Reformatori d’Adults d’Alacant en uns anys terribles de la nostra història recent.

L’exposició podrà veure’s al febrer de 2018 al centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: