Compromís i sector de l’estètica urgeixen al Govern a viabilitzar l’esmena de la coalició als PGE per a rebaixar l’IVA

Compromís confia que “hi haja joc al Senat” a partir del dilluns i que les esmenes als Pressupostos Generals, entre les quals s’inclou la rebaixa al sector de les perruqueries i l’estètica, puguen debatre’s en el Ple del dimarts. Representants valencians de la imatge personal (Rosa Ana Alberola Chova, Ángel Bellido, Remedios Juan i Vicente Pizcueta) s’han reunit aquest matí en la seu de la coalició a València amb el diputat i senador en les Corts Generals, Joan Baldoví i Carles Mulet, per a analitzar la situació de les esmenes després del veto formalitzat pel Govern a les esmenes de tipus fiscal, entre les quals Compromís al Senat manté la seua intenció de modificar el tipus fiscal introduït per Rajoy del 21% per a rebaixar-ho al 10%.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha retret que el Govern s’immiscisca “una vegada més” en les competències del poder legislatiu a legislar sobre les matèries de competència estatal i sancionar els pressupostos. Mulet ha recordat el paper essencial del sector i la situació en la qual viuen aquests sectors, maltractats per la crisi o amb una alta pressió fiscal. Durant la reunió, els membres de la ‘Aliança per la baixada de l’IVA al 10% a les perruqueries’ han donat a conèixer l’estudi que recolza la reclamació d’un IVA reduït per a la imatge personal en termes de balanç de la recaptació neta per a la Hisenda Pública. “L’efecte de la Covid-19 i un tipus d’IVA del 21% podria fer desaparèixer el 42% dels salons i destruir 47.000 llocs de treball, mentre que una reducció de l’IVA al 10% podria salvar el 50% de les empreses en risc de desaparèixer. En termes absoluts per a la recaptació de l’Estat per impostos i despeses per prestacions socials, l’informe llança un saldo positiu de 145,5 milions d’euros en el balanç de recaptació”, ha indicat Vicente Pizcueta, portaveu d’estes entitats.

El portaveu de la coalició al Senat ha lamentat que hagen sigut diferents els vetos del Govern a formacions com Compromís i la seua malaltissa posició per boicotejar mesures com la rebaixa de l’IVA al sector de les perruqueries i estètica després de la pujada pel Govern de M. Rajoy. “Aquestes actuacions sense antecedents en la cambra és un insult, per la qual cosa apel·lem a la sensibilitat del PNB, clau per a decidir si s’admeten a vots les esmenes i a la del propi Govern”.

El Grup de l’Esquerra Confederal ha vist limitades 26 de les seues esmenes per l’actuació del Govern, en les quals es tractava de reduir l’IVA per a la higiene menstrual, per a perruqueries i estètica, per a l’adquisició d’instruments musicals per a l’educació, l’IBI de les activitats agrícoles i ramaderes, per a la despoblació, per a fomentar el medi rural o la natalitat, malgrat plantejar les seues respectives partides per a compensar la disminució d’ingressos.

El valencianista recorda que “no ha de ser tan delictiu proposar una rebaixa fiscal en la Llei de Pressupostos quan el propi Govern va baixar l’IVA d’una plomada al 4% per a les màscares, sense l’autorització de ningú, per la qual cosa això no deixa de ser un veto polític perquè no li traguen els colors a la majoria pressupostària i evitar haver de votar aquestes esmenes”.

Escrit de reconsideració

Compromís, al costat d’altres formacions del Senat té previst registrar durant la jornada de hui un escrit demanant a la Mesa que reconsidere l’admissió a tràmit del veto a les esmenes que afecta diferents grups, com el Popular, Democràtic, de l’Esquerra Confederal i el Nacionalista. La coalició recorda que les esmenes superaren els filtres de la Mesa de la Cambra i recorden que, de mantenir-se el veto, no existiria manera d’esmenar aquestes esmenes de manera prèvia al Ple, per la qual cosa dubten de la legalitat de la fórmula del Govern.

“Confiem que es puga acabar votant i es puga solucionar. Fins a l’últim moment estarem pressionant perquè això ocórrega, perquè si bé sabem que amb el PSOE serà impossible, tal vegada altres formacions més assenyades com puga ser el PNB o ERC, que també van votar a favor del sector de l’estètica, puguen propiciar-lo”, ha afegit Mulet.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: