Compromís demana en la Comissió de Sanitat acords internacionals per a garantir vacunes contra la Covid-19 suficients a escala global

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha registrat una moció en la Comissió de Sanitat de la qual forma part per a cercar la implicació d’aquest òrgan del Senat per a aconseguir que tots els Estats cooperen a escala mundial i s’eliminen els possibles obstacles que impedisquen garantir que les vacunes es desenvolupen i fabriquen a bastament i distribueixen a temps i de manera inclusiva a tot el món.

La moció insta al Govern espanyol i a la Comissió Europea a assegurar que els drets de propietat intel·lectual no impedeixen a cap país garantir el dret a la salut de la seua població, promovent en el marc de cooperació europeu, la liberalització immediata de les patents i altres mesures de propietat intel·lectual en medicaments, vacunes, proves de diagnòstic i altres tecnologies de COVID-19 mentre dure la pandèmia, fins que s’aconseguisca la immunitat de grup mundial.

“Són necessàries polítiques per a garantir la disponibilitat, accessibilitat, assequibilitat, acceptabilitat i qualitat dels productes sanitaris contra la COVID-19 per a totes les persones, garantint la seua gratuïtat i sense discriminació de cap classe”, assenyala el representant valencià, “el que passa per compartir coneixement tecnològic i recursos COVID-19 com la tecnologia, dades i patents sobre les seues innovacions o garantir que almenys el personal de salut i les persones més vulnerables de tots els països tenen accés a la vacuna”.

Així mateix la moció insta a la Comissió a mostrar el suport a les organitzacions no governamentals que estan treballant en diverses campanyes de conscienciació social sobre aquests objectius.

Tenim per fi vacunes, però no s’ha trobat la fórmula – o no s’ha volgut fer-ho – per a superar el coll de botella que planteja una gegantesca producció que responga a una descomunal escala global. Des de gener, assistim a un context de profunda tensió entre la capacitat de fabricació de vacunes, i la demanda i urgència d’aquestes a nivell mundial. Dins de la mateixa Unió Europea, les notícies sobre tensions amb diverses farmacèutiques per distorsions en el calendari de lliuraments previstos són una bona prova. En molts altres llocs, senzillament, la vacuna no ha arribat.

Un fet que genera greus desigualtats i que pot allargar molt la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia. Una situació que, com la pròpia OMS ha reiterat, només podrem superar si ho fem totes i tots, sense deixar cap població arrere, per a poder controlar de manera efectiva la propagació mundial del virus.

Aquesta iniciativa sorgeix del grup parlamentari de Compromís en les Corts Valencianes que va presentar una petició al País Valencià en idèntics termes i que, ara, s’eleva a les Corts Generals.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: