Compromís demana ampliar el permís remunerat de naixement, acollida i adopció fins al primer any de vida

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha registrat una petició al Govern en forma de pregunta escrita, en la qual l’insta a comprometre’s en l’àmpliació del permís de naixement, adopció i acollida fins als sis mesos per a cada persona progenitora per a 2022.

Mulet ha explicat que “l’ampliació dels permisos de naixement, acollida i adopció dels últims anys ha suposat una important ampliació dels drets de la infància, avançant en les recomanacions d’UNICEF i altres organitzacions dels drets de la infància, suport a les famílies i per la igualtat de gènere, però cal continuar avançant”.

“La politització de les cures”, segons Compromís, particularment la criança de xiquets, xiquetes i adolescents, “és una tasca feminista pendent per part de les administracions públiques”. Una realitat que es complica any rere any tant per la fragilitat d’un món laboral precari i omnipresent com per la reconceptualització de les famílies, substituint cada vegada més de la visió mediterrània de família extensa per una visió més individualista reduïda a la família purament nuclear.

En aqueix sentit, la coalició valencianista ha exposat que la realitat de les famílies monoparentals està molt vinculada a la feminització de la pobresa. Per això Compromís reclama a les Corts iniciatives legislatives que contemplen aquesta singularitat, que reconeguen el dret a la igualtat dels xiquets i xiquetes de famílies monoparentals. “És de justícia respectar la igualtat de drets de les xiquetes i xiquets de famílies monoparentals. Per això, les persones progenitores monoparentals han de poder acollir-se al permís remunerat per naixement, acollida i adopció amb la duració legislada per a una família biparental o operativizar el permís perquè puga compartir-se amb l’altra meitat, amb una persona familiar o del seu entorn més pròxim”.

La inversió de fons públics i una regulació integral de les cures és imprescindible per a un horitzó feminista i de lluita contra el canvi climàtic que, entre altres, ens permeta fer front al repte demogràfic. La pandèmia de la Covid-19 ha impactat en el decreixement de la natalitat, per moltes causes, “especialment per la falta de polítiques de suport a les famílies més joves com la regulació del lloguer, dels preus de la llum i absència de prestacions estatals universals per fill a càrrec”, incideix el senador.

Per això des de Compromís s’ha exigit al Govern prioritzar l’ampliació dels permisos per naixement, acollida i adopció remunerats al 100% fins al primer any de vida. Una ampliació que ha d’anar acompanyada de la inclusió de la mirada de la diversitat familiar, incloent principalment als fills i filles de les famílies monoparentals, les famílies en situació de duel perinatal, etc. “En cas de no avançar en aquesta mena de polítiques presentaríem pel nostre compte les iniciatives legislatives des de la Cambra Alta pertinents, per a anar en eixa direcció, encara que entenem que aquestes sempre aniran més ràpides i tindran més opcions de salvar els tràmits parlamentaris si la presenta el Govern”.

Finalment, per a avançar tant en la igualtat de gènere, la promoció d’una masculinitat feminista i polítiques que fomenten la vida independent de les dones com en la lluita contra la transmissió de la pobresa, Compromís defensa que cal avançar en l’obligatorietat dels permisos per a eliminar els obstacles culturals de la masculinitat hegemònica i la pressió capitalista cap als treballadors i treballadores.

Informació i Foto: Compromis.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: