Compromís demana al Govern moratòries en els ERTE i en la devolució dels préstecs ICO al turisme com a mesures addicionals davant la Covid

El senador de Compromís Carles Mulet ha reclamat hui al Govern que preveja mesures addicionals davant la Covid per al sector turístic i per als treballadors afectats per processos d’ERTE davant la situació d’alarma per la crisi sanitària i els resultats de la temporada turística.
“Molts negocis hauran de retornar els préstecs ICO als quals van optar i nombrosos treballadors i empreses han entrat en crisis per la pèrdua d’activitat i s’estan acollint a expedients de regulació temporal d’ocupació per la situació del coronavirus, la qual cosa dibuixa una situació complicada per a moltes empreses i persones. En aquest context hem demanat al Govern mesures addicionals a mitjà termini com, per exemple, definir la pròrroga dels ERTO fins a la pròxima temporada turística i una moratòria o pròrroga en la devolució dels préstecs ICO a les empreses, almenys, fins a la temporada del 2023, donant-los dos anys perquè les empreses puguen recuperar-se, recapitalitzar-se i retornar els diners amb garanties després d’una mala temporada turística”, ha indicat Mulet.

El senador recorda que encara es desconeix quants mesos durarà aquesta crisi que implica fortes limitacions al moviment i l’entrada i eixida de persones o concentració de gent, el que crea incertesa en un sector com és el turístic, generador d’ocupació i que ha vist els seus resultats econòmics de la campanya 2020 molt afectats. “El turisme és important per a la recuperació econòmica de nombroses destinacions, per la seua capacitat d’arrossegament, en recaptació d’impostos i creació de llocs de treball, per la qual cosa el Govern hauria de tenir-ho molt en compte exigint les contrapartides que siguen necessàries al sector, però estenent-los la mà”, ha afegit.

La Línia d’Avals ICO prevista en el Reial decret llei 8/2020 conforme als Acords de Consell de Ministres de 24 de març i 10 d’abril està pensada per a atendre les necessitats de finançament com a pagaments de salaris, factures de proveïdors pendents de liquidar, lloguers de locals, oficines i instal·lacions, despeses de subministraments, necessitat de circulant i de liquiditat, incloent les derivades de venciments d’obligacions financeres o tributàries.

La línia d’avals covid-19 de l’ICO havia injectat fins al passat 15 de setembre, segons va recollir la premsa, 15.173 milions a 115.033 empreses del sector del turisme, l’oci i la cultura, el primer beneficiari d’aquestes ajudes, que duplica al següent en la llista, el de construcció i les infraestructures. Aqueixos fons se sumen als 400 milions de la línia Thomas Cook/Covid, ja tancada.

El desenvolupament irregular de la temporada, la necessitat de contractar més personal per a garantir les mesures sanitàries i la recessió han deixat en una situació complicada molts negocis turístics (Pimes, hotels, apartaments…). La coalició manté sol·licitada, a més, des del mes de juliol la compareixença del director del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), Gerardo Gutiérrez i de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, davant la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions i preguntes per a conèixer les previsions i línies d’actuació davant la demora en el pagament de les prestacions que corresponen als milers d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) derivats de la crisi generada pel Covid-19.

 

 

 

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: