Compromís aposta per un model econòmic que redistribueix la riquesa i genera ocupació de qualitat

«El paradigma del lliure mercat, el seu model, no només s’ha demostrat erroni, sinó ineficaç per a crear riquesa i ocupació. Per això Compromis aposta per un model econòmic alternatiu, que aposta pel bé comú, que genera riquesa i la redistribueix a la societat i que genera ocupació de qualitat”. Així ho ha manifestat el portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà, en l’acte ‘Obrim per Guanyar’ que Compromís ha celebrat aquest matí a l’auditori Juan Varea de Borriana. L’acte, que ha comptat amb la presència dels i les primeres espases de Compromís a nivell orgànic i institucional, ha estat el primer dels tres esdeveniments amb els quals Compromís activa ‘Obrim per guanyar’, una estratègia d’obertura a la societat amb els quals la coalició pretén convertir-se en el “punt de trobada de l’esquerra valenciana”. “Necessitem anar per molt més. No és només estar en el govern, sinó que a més tenir la valentia i la capacitat. I per a això hi ha mobilitzar molt a la gent per a tenir més capacitat per a defensar a les petites empreses, per a generar riquesa que millori la vida de les persones, per a generar ocupació de qualitat i en el territori. Transformacions profundes perquè no depenguem de les grans multinacionals… Necessitem idees, projectes i exemples com els que avui han exposat aquests experts de la societat civil. I per a això fa falta mobilitzar a la gent que estem en Compromís i els que encara no estan”, ha afirmat Marza.

La cita, en la qual han participat com a públic des del diputat en el Congrés, Joan Baldoví, passant per la síndica de Compromis en les Corts, Papi Robles, o els coportaveus de la coalició, Àgueda Micó, Juan Ponce, així com Alberto Ibáñez, entre altres, han intervingut experts en models econòmics alternatius: l’economista Roy Cobby, doctorant en Economia Digital en el King’s College de Londres i coordinador de l’informe de Política Industrial al Future Policy Lab. Aquest economista ha manifestat que “ha quedat demostrat que els sistemes fonamentalistes de mercat no funcionen per a generar ocupació, ni per a accedir a l’habitatge. S’han demostrat poc efectius pel que cal caminar cap a models amb major capacitat de generar riquesa comunitària, amb la participació de la societat…”.
En aquest sentit també ha intervingut Empar Pablo Martínez, de la direcció confederal de CC.OO, qui ha manifestat que enfront de les polítiques de devaluació de salaris i drets que han dominat els últims anys i que generen una societat individualitzada i atomitzada, cal apostar per una economia solidària, social, inclusiva i redistribuïdora de riquesa i de drets i que apostin pel diàleg social.

Per part seva, també ha intervingut el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i secretari general de Més per Mallorca, Jaume Alzamora, qui reflexionat sobre crear models turístics i socials sostenibles en un futur enfront del de el “col·lapse”. Ha subratllat iniciatives com la limitació de vehicles; el topall màxim d’establiments turístics; la recuperació en residencial d’infraestructures turístiques obsoletes així com la importància de superar un model turístic fracassat que s’ha basat en la ‘demografia’ i el nombre de visitants.
D’altra banda, des de la Xarxa d’Entitats d’Economia Alternativa i Solidària ha intervingut Anna Peñalver, qui des del món del cooperativisme més compromès, ha subratllat que la economia social i solidària, el creixement de la qual en la Comunitat dels més importants de l’Estat, genera una gran distribució de riquesa, retorn a la societat i a l’administració, a més de drets laborals i socials.

Aquest primer acte de ‘Obrim per Guanyar’, que ha omplert l’auditori de Borriana, forma part d’un conjunt d’accions que tenen com a element comú donar protagonisme a la societat civil. En aquesta mateixa estratègia s’enquadra també la decisió de reservar llocs de sortida de les llistes a Corts a persones independents, així com la culminació d’acords municipals amb candidatures procedents de la societat civil. L’objectiu de Compromis és convertir-se en un “element central de l’esquerra valencianista ecologista i feminista ja que “Compromís és la casa comuna de tots aquells que volen fer política des d’aquí sense rebre instruccions de Madrid”.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: