Climent: “Hem impulsat amb el sector un clúster tèxtil fort, d’avantguarda i resilient”

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assistit a Ontinyent a la presentació de les conclusions obtingudes de la implementació del projecte pilot Mecanisme d’Anàlisi Sectorial al Desenvolupament Empresarial (MASDE), liderat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) a 60 empreses del sector tèxtil de la Comunitat Valenciana. El conseller ha estat acompanyat per la directora general de Ivace, Júlia Company.

Durant la seva intervenció, Rafa Climent ha destacat que des del seu departament “s’ha impulsat amb el sector un cluster tèxtil fort, d’avantguarda i resilient”.

L’eina MASDE, única a nivell nacional i internacional i premiada per la Comissió Europea, és fruit de la cooperació publicoprivada entre l’Ivace, l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (Ateval) i l’Institut Tecnològic Tèxtil (Aitex) .

El responsable d´Economia ha assenyalat que per a la posada en marxa de MASDE era important “comptar amb un sector ben estructurat que tingués un clúster fort i un suport tecnològic d´avantguarda” i, després de mesos de treball, “el sector tèxtil ha demostrat el seu esforç per col·locar l’estratègia de futur al centre dels seus objectius”.

Entre les principals conclusions obtingudes destaquen la solidesa de la situació financera i estratègica de mercat del sector tèxtil, “que ha sabut resistir situacions complicades i trobar potencials mercats internacionals gràcies a la seva aposta decidida per la qualitat”, ha afegit Climent.

Un altre dels resultats obtinguts és la necessitat de continuar treballant en aspectes com ara la gestió del talent i el capital humà així com la digitalització que s’ha convertit en una obligació perquè qualsevol empresa pugui sobreviure en un entorn digital amb canvis constants.

Millor planificació

L’objectiu de MASDE és millorar la planificació estratègica de les empreses a través de la cooperació dels actors del sector que són els que tenen el coneixement i les dades més fiables per definir una estratègia viable de les empreses i el sector.

A MASDE hi han participat empreses de filatura i reparació de fibres, de teixidura, de confecció i d’acabats. Totes han pogut fer autodiagnòstic de la seva situació per saber quins punts han de millorar i com se n’ha de preveure el creixement i la millora.

La directora general de l’Ivace ha destacat que “MASDE és un procés viu adaptat a necessitats actuals” alhora que ha assenyalat que els bons resultats experimentats al sector tèxtil “reafirmen la idea inicial d’estendre aquest mecanisme d’anàlisi estratègica a altres sectors de la Comunitat”.

El president del Consell Intertextil Espanyol i d’Ateval, Pepe Serna, ha ressaltat “la bona sintonia entre les entitats i professionals participants la col·laboració dels quals ha permès donar a les empreses un mapa de la seva situació real respecte a les àrees analitzades alhora que ha avançat la possibilitat d’incloure en un futur l’anàlisi d’aspectes com ara la innovació, la creativitat i la petjada de carboni”.

Per la seva banda, el subdirector d’Aitex, Vicente Cambra, ha indicat l’aposta de les empreses per la R+D per desenvolupar nous productes diferencials, així com la implantació de processos i tecnologies amb menys consum de recursos i molt més automatitzats, alhora que ha assenyalat que el sector “està canviant cap a un model cada vegada més circular”.

Treball en cooperació

Durant els mesos de treball que ha durat el desenvolupament del projecte MASDE, les empreses del sector tèxtil han completat un qüestionari intel·ligent adaptat al sector i subsector per poder analitzar de manera detallada la situació de sis àrees estratègiques per a les organitzacions com són el talent i el capital humà, mercats, sistemes de producció i innovació, estratègia digital, anàlisi financera i model de negoci.

L’informe resultant del qüestionari ha estat avaluat pel clúster del sector (visió empresarial) i el centre tecnològic (visió tècnica) i validat pels tècnics de l’Ivace.

Tota aquesta informació ha permès a la patronal ia l’institut tecnològic disposar d’un detall més gran de la situació del sector, per a les empreses és la millor targeta de presentació per poder obtenir recursos financers i per a l’Administració el punt de partida per definir futures ajudes per a la transformació estratègica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: