Castelló optarà a fons europeus per a rehabilitar la biblioteca municipal i reforçar el seu ús

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat hui la proposta de rehabilitació de la biblioteca municipal del carrer Major. “Una proposta arquitectònica integrada, integral i innovadora, que compleix amb criteris de sostenibilitat, innovació, accessibilitat i cohesió social, i que busca convertir la nova biblioteca en un edifici intel·ligent i de referència, reforçant els seus usos, i sent un punt de trobada social i cultural”, com ha detallat Marco.

Acompanyada de les regidores de Patrimoni i de Cultura, Pilar Escuder i Verònica Ruiz, respectivament, l’alcaldessa ha explicat que demà està previst aprovar en Junta de Govern Local la sol·licitud del finançament europeu d’acord amb la memòria descriptiva presentada, per a optar a la convocatòria d’ajudes al Pla d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) convocades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; els fons Next Generation. El pressupost total de la rehabilitació proposada per a la biblioteca és de 4,2 milions d’euros. Se sol·licita un finançament de 2,6 milions de fons europeus (el 62%); i els altres 1,6 milions d’euros (el 38%) són aportació municipal.

La regidora de Patrimoni ha destacat “la recuperació i posada en valor del patrimoni que comporta aquesta remodelació de la biblioteca, que millorarà un edifici de servei públic obert a la ciutadania”. Per part seua, la regidora de Cultura ha manifestat que “és una inversió necessària que ens permet actualitzar una institució fonamental per a la democratització de la cultura”. Així mateix, la regidora Ruiz ha destacat que “el projecte posa en valor un espai de cohesió social i cultural per a la ciutat de Castelló que segur que impulsa i modernitza la nostra biblioteca”.

La intervenció, denominada Biblioteca 5.0: Una plaça urbana de la cultura, cerca “generar un espai obert i inclusiu conservant l’essència d’un edifici del segle XVIII, situat en l’antiga Casa Andreu, en ple centre històric de Castelló”, ha apuntat Marco, per a passar a detallar la proposta.

Característiques de la memòria descriptiva

La planta baixa es concep com un bescanviador urbà; un espai retornat a la ciutat que integra elements d’ús públic com l’espai per a bicicletes o bústies intel·ligents. I les plantes superiors alberguen usos públics. Hi haurà un soterrani en dues plantes per al depòsit de llibres i es promou l’ús de l’escala com a element principal de comunicació, introduint, a més, un ascensor.

Existeixen multitud de connexions amb espais exteriors de diferent índole (balcons, terrasses, pati). La vegetació es tracta com un element compositiu, la qual cosa genera un espai amable i connectat amb la naturalesa.

La rehabilitació proposada recupera la composició tripartida de la façana i intervé en la totalitat de l’envolupant de l’edifici per a aconseguir un millor rendiment energètic. A l’interior, s’elimina part del mur central, generant espais amplis i continus i es crea una gran claraboia/atri central, que funciona com un element bioclimàtic clau, ja que permet la correcta ventilació i il·luminació de l’edifici.

Les estratègies bioclimàtiques (proteccions solars, vegetació, claraboies, optimització de les superfícies envidrades, recuperador de la calor…), permeten justificar més del 30% de l’estalvi de l’energia primària no renovable. A més, amb altres mesures actives com la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i la introducció d’equips de climatització d’alt rendiment, serà possible arribar a ser un edifici de consum quasi nul, que és l’objectiu de l’Ajuntament.

També s’ha tingut en compte la reutilització d’aigua de pluja a través de la coberta enjardinada i l’aljub. I la major part dels materials de demolició es reutilitzaran en el propi edifici, es donaran o reciclaran.

A destacar també que s’incorpora la tecnologia Smart building, que estarà integrada amb la plataforma intel·ligent de la ciutat i inclourà el monitoratge dels aforaments, qualitat de l’aire, energia, nivells lumínics i gestió del reg. També s’utilitza la tecnologia per a millora la inclusivitat amb la introducció de campanes immersives, o la realitat augmentada per a facilitar la cerca de llibres.

El nou espai dissenyat, sobre la descripció que es presentarà per a optar a les ajudes europees, és un edifique de referència, seguint els criteris de la Nova Bauhaus Europea; un projecte mediambiental, econòmic i cultural l’objectiu del qual és combinar el disseny, la sostenibilitat, l’accessibilitat, l’assequibilitat i la inversió per a contribuir al compliment del Pacte Verd Europeu. Per a l’elaboració de la memòria descriptiva s’ha comptat amb la col·laboració del Centre de Referència Estatal d’Autonomia Personal i Ajudes Tècniques, per a garantir l’accessibilitat física i digital de l’edifici.

I és una proposta innovadora, plural, accessible i sostenible de referència nacional, que s’ha concebut des d’una visió global i després d’un procés participatiu que ha comptat amb aportacions de la ciutadania, a través d’enquestes a la població, reunions amb agents culturals i amb la col·laboració del Consell Social de la Ciutat, que és l’òrgan participatiu consultiu de referència a Castelló.

Informació i Foto: Ajuntament de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: