Política

Carrasco portarà els problemes de la citricultura de Castelló fins a la Unió Europea per defensar els productors locals

La presidenta local de el Partit Popular de Castelló, Begoña Carrasco, activarà iniciatives encaminades a protegir els interessos dels citricultors a la Unió Europa davant els problemes que actualment pateix, cas de la competència comercial deslleial de tercers països o les amenaces de plagues.

Carrasco ha mantingut en aquest sentit un primer contacte de treball amb Juan Ignacio Zoido, qui actualment és eurodiputat d’el Partit Popular al Parlament Europeu i s’encarrega dins el grup dels assumptes relacionats amb l’agricultura.

Una trobada que va tenir lloc de manera prèvia a la celebració de l’últim Comitè Executiu Nacional de el Partit Popular, a Madrid, i en què també va prendre part Juan Parejo, representant de el Partit Popular a Extremadura, a l’objecte de fixar un front comú en els assumptes que siguin d’interès general.

“L’agricultura és i ha de continuar sent un sector fonamental de la nostra economia, i necessita comptar amb tot el nostre suport. Malauradament, els nostres citricultors porten moltes temporades travessant per dificultats, així que és el moment de treballar en la recerca de solucions, i aquestes passen per plantejar-les i defensar-les en el cor de la política europea, que és d’on emanen les polítiques sectorials que regeixen en tota la Unió Europea “, ha subratllat.

L’objectiu és treballar, de la mà dels representants i organitzacions de productors, per tal d’establir una agenda de treball que permeti abordar i atendre les qüestions que ara mateix llasten el progrés de la citricultura castellonenca.

Una d’aquestes, segons els informes que obren en poder d’organitzacions com la Unió de Llauradors, és que els ports de la Unió Europea van interceptar fins al mes d’octubre d’aquest 2019 un total de 124 enviaments procedents de tercers països amb cítrics “infestats de plagues i malalties “, el que representa un 17% més que en tot l’any passat, quan hi va haver 106. Sud-àfrica i Uruguai van ser els països amb major nombre d’intercepcions, 32 i 24, respectivament. En el cas de país de Mercosur suposa un 380% més que l’any passat, mentre que l’increment dels procedents de Sud-àfrica es va elevar en un 88%.

“Per aquest motiu es fa necessària limitar els ports d’entrada, per facilitar els controls en els punts de recepció. En aquesta línia, cal recordar que l’Autoritat Portuària de Castelló, ja va proposar aquest recinte com a porta d’entrada de la fruita de tercers països a la Unió Europea, una mesura que estaria més que justificada pel seu profund coneixement en la gestió d’agres, ja que és un dels més importants d’Espanya en aquesta matèria “, indica.

Una altra de les qüestions que el PP proposa revisar són els acords comercials amb països com Sud-àfrica o el Marroc, que “tenen una posició molt avantatjosa pel que fa a la fruita de la província de Castelló, ja que tenen molt fàcil entrar a la Unió Europea, però no al revés. És fonamental que s’apliquin criteris de reciprocitat, i que s’activin les mesures previstes en els propis acords, com la clàusula de salvaguarda, quan no es compleixin els criteris legals establerts en els convenis, i que acaben inundant els mercats europeus, tirant per terra els preus de la nostra fruita “.

A aquestes situacions generals se sumen aquests dies altres problemes de caràcter puntual, però que es poden allargar en el temps. Un dels prioritaris és la implantació d’aranzels a la importació de cítrics espanyols als Estats Units per part de Govern de Donald Trump, “i que suposaran el cop de gràcia per als enviaments a un mercat, el nord-americà, que va ser prioritari en el seu dia perquè és una àrea d’alt poder adquisitiu i perquè alleujava la pressió dels mercats locals. Ara, suma aquest nou handicap a anys de caigudes sense que per part de Govern d’Espanya s’hagi fet res a l’respecte “.

“Per si l’agricultura no té prou problemes, ara han de lluitar contra el bloqueig a les carreteres catalanes pels independentistes, que segueixen tallant totes les autopistes i autovies, davant la total passivitat de el Govern de Catalunya i Espanya, generant milions d’euros en pèrdues per als transportistes i exportadors, a més que posen en risc la pròpia mercaderia “, indica Carrasco.

 

 

 

 

Informació i Foto: PP Castelló

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint