Carlos Mazón participa a Mutxamel en l’homenatge a les víctimes de l’atemptat d’ETA de fa 30 anys

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha participat aquest matí a Mutxamel en l’homenatge a les víctimes de l’atemptat que va perpetrar la banda terrorista ETA fa 30 anys a la localitat. Allà, el president ha assenyalat que aquesta ferida “no té mida, no es fa ni més gran ni més petita amb el pas el temps. És tot el gran que pot ser, i aquí segueix “.

Mazón ha manifestat que resulta “difícil entendre i pensar que els dos béns més preuats que tenim en democràcia i com a éssers humans, que són la vida i la llibertat, no fossin compatibles durant un període de la nostra història, perquè per defensar la llibertat, que és el nostre bé cívic més preuat, hem tinguts de donar vides, que és el nostre bé humà més preuat “.

El dirigent institucional ha lamentat que la llibertat i la vida durant un temps a Espanya, a Alacant, a Mutxamel “no hagin pogut anar de la mà. És la gran contradicció i aquesta és la gran ferida social, més enllà de la innegable i incomparable de les víctimes “.

En aquesta línia, Mazón ha assegurat que no hi haurà “ni oblit ni humiliació posterior”, ja que la memòria “és fonamental si aprenem d’ella”. Per això, ha defensat la idea que no es permeti “un relat que expliqui una història que no va passar o que ho faci de manera diferent de com va succeir, sinó tal com la vivim i tal i com ens neguem a oblidar”.

Finalment, el president ha volgut agrair a l’alcalde i als membres de la corporació municipal actual i anteriors “aquest gest que és més que un gest i aquest acompanyament als que pitjor ho han passat, dels que espero que el rebin amb grat, perquè es fa en nom de tot el poble de Mutxamel “.

L’atac de la banda terrorista es va consumar el 16 de setembre de 1991 amb un cotxe bomba contra la residència dels agents de la Guàrdia Civil i els seus familiars, però el vehicle no va explosionar en aquell moment sinó, posteriorment, quan era remolcat. Van morir dos agents de policia i el civil que transportava l’automòbil, considerant l’atemptat més mortífer dels cants va cometre ETA a la província entre 1979 i 2004.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Mutxamel, Sebastián Cañadas, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, la subdirectora general de Suport a les Víctimes de l’Terrorisme d’el Ministeri de l’Interior, Paloma Pérez Cortijo, i alcaldes de la comarca, entre d’altres autoritats, així com el que va ser el primer regidor del municipi l’any en què es va produir l’atemptat, Fernando Ripoll.

Per la seva banda, Sebastián Cañadas, qui ha recordat el “covard i cruel atemptat” en què van morir tres persones, van resultar ferides de diversa consideració altres quaranta i va provocar múltiples danys materials en edificis i vehicles, ha recordat que aquest atac “va deixar lamentablement marcat a el poble de Mutxamel i la seva gent per sempre, especialment a les famílies i als que van viure en primera línia aquests terribles moments “.

Finalment, l’alcalde del municipi ha explicat que el monument d’homenatge a les víctimes és obra d’un artista local i està compost per tres escultures similars, una per cadascuna de les víctimes, amb un element comú que és un forat central que té la finalitat “posar èmfasi en el buit tan terrible que van deixar al nostre poble i en les seves famílies”.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: