Carlos Mazón anuncia que modificarà de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge per simplificar els tràmits burocràtics i agilitzar la construcció de nous habitatges
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que la Generalitat modificarà la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar els tràmits burocràtics per a la construcció de nous habitatges a la Comunitat Valenciana.
Així ho ha avançat el president, després de la reunió que ha mantingut aquest dimarts, al Palau de la Generalitat, amb l’alcaldessa de València, María José Catalá, en què han acordat que el Consell modificarà l’article 238 de la LOTUP i introduirà la figura de la “declaració responsable” per agilitzar les llicències per a la construcció de nous habitatges sobre la base dels projectes bàsics.
Segons ha explicat, es tracta d’una iniciativa de l’alcaldessa de València, en representació de tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana, que compta amb tot el suport del Consell i suposa una “activació de l’economia i una acceleració de la inversió a la ciutat de València ia la resta dels ajuntaments de la Comunitat”.
En aquest sentit, Mazón ha indicat que aquest canvi es concretarà a la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat de 2024 i servirà per pal·liar la situació de paralització en què es troben les llicències de construcció de nous habitatges i que afecta tothom els ajuntaments de la Comunitat Valenciana.
El president ha assenyalat que “la burocràcia excessiva i la paràlisi actual” afecta la construcció de més de 1.600 habitatges a la ciutat de València pel fet que els tràmits per obtenir llicències bàsiques “es demoren fins a dos anys”.
Sobre això, ha subratllat que amb aquest canvi a la normativa “els terminis es reduiran a 5 o 6 setmanes” i també es donarà resposta a la necessitat habitacional ciutadana gràcies a “l’activació del mercat de l’habitatge i la millora” de l’oferta”.
Soterrament de les vies de Serrería
Durant la seva intervenció, el cap del Consell ha informat que a la trobada amb María José Catalá s’han abordat “molts reptes pendents i deures heretats” i un és el “soterrament de les vies de Serrería”.
Sobre aquest tema, l’alcaldessa de València ha recordat que aquesta actuació “és un dels grans projectes per a la ciutat” perquè consisteix a “portar la ciutat al mar per una via verda” que es crearà a través de la prolongació del passeig de la Albereda i la culminació de les accions a l’antic llit del riu Túria.
Tot i això, Català ha informat que, a través del Consell de Transparència, ha conegut que el govern ha suspès el contracte de l’estudi informatiu, “cosa que no s’havia informat a la ciutadania”. Per això, ha demanat al president “formar un front comú per defensar aquest projecte, ja que, el Govern està finançant el soterrament de l’àrea metropolitana de Barcelona i aquí a València suspenen el contracte de l’estudi informatiu sense dir res”. Per això, anem a demanar una reunió al Ministeri de Transports “per demanar aquesta infraestructura tan bàsica i important per a la ciutat”, ha indicat Catalá.
En aquest sentit, Carlos Mazón ha traslladat a l’alcaldessa el seu suport per “oxigenar” la sortida de la ciutat i ha ratificat el compromís del Consell per crear “un nou paradigma urbanístic a València”.
Així mateix, ha apel·lat a l’impuls del municipalisme a la Comunitat Valenciana i ha subratllat “tenim molt per avançar, coordinar i compartir”.
Edifici de Correus
El president també ha informat que a la reunió s’ha tractat el nou ús que tindrà l’edifici de Correus, adquirit recentment per la Generalitat. En concret, Mazón ha assenyalat que han convingut que aquest espai es convertirà en un edifici obert a la ciutadania on tinguin cabuda les Falles i les tradicions valencianes.
“És un objectiu compartit entre la Generalitat i l’Ajuntament”, ha assegurat el president, alhora que ha indicat que ambdues administracions col·laboraran per aconseguir “l’ús i gaudi d’aquest edifici per part de tots els valencians i valencianes i de tots els visitants que es vulguin acostar a les tradicions de la Comunitat Valenciana”.
L’alcaldessa María José Catalá ha destacat que “volem fer un projecte de qualitat, que es posicioni a nivell nacional i internacional, i narri la història de les Falles de València, a través de les noves tecnologies i la digitalització”.
Tots dos dirigents han mostrat el seu agraïment i han coincidit a traslladar “l’estreta relació de col·laboració, lleialtat i futur entre la Generalitat i l’Ajuntament” que “farà possible que molts projectes pendents siguin una realitat”, segons han indicat.
Cal destacar que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, s’està reunint, en menys de quinze dies, amb els alcaldes dels cinc ajuntaments amb més població de la Comunitat Valenciana, i està previst que al mes de setembre mantingui trobades amb els presidents de les tres Diputacions Provincials.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana