Carles Mulet presentarà una esmena als PGE per a la condonació del deute valencià

El poble valencià diu prou davant els retards constants en la reforma del sistema de finançament, que el manté de forma indefinida com l’única regió pobra d’Europa que paga a l’estat central com una rica. Més del 26% del pressupost valencià – la segona despesa més gran després de sanitat – es dedica a l’amortització d’un deute contret a causa d’un sistema d’infrafinançament injust, que fa que cada valencià rebi 321 euros menys dels que rep la mitjana de l’estat espanyol. Aquesta situació insuportable s’agreuja en moments de crisi, en els quals es veu com una càrrega més gran pagar un deute contret per la injustícia del sistema, en comptes d’utilitzar aquests recursos en l’increment de professionals de la sanitat (el territori valencià està per sota de la mitjana espanyola) o en atenció social en una de les comunitats autònomes amb més pobresa. Alhora, el dèficit fiscal s’eleva entre 2000 i 6000 milions d’euros anuals, depenent del mètode d’anàlisi utilitzat.

Per això, l’entitat ciutadana Decidim ha demanat avui al Senat que, davant de l’immobilisme davant de la reforma del sistema de finançament, es condonin els prop de 51.000 milions d’euros de deute il·legítim perquè el govern valencià pugui dedicar els recursos que utilitza en la seva amortització per a polítiques de sanitat, educació i serveis socials. El senador Carles Mulet ha anunciat que portarà aquesta proposta en una esmena perquè es contempli als PGE del 2022. Aquesta demanda coincideix amb l’efectuada per Decidim i la plataforma Crida pel Finançament.

Antoni Infante, portaveu de la Crida, ha declarat: “Calen solucions concretes: avaluació de la infrainversió rebuda en els darrers 121 anys, condonació del deute il·legitim contret, destinar els actuals recursos per a l’amortització del deute a finançament del Generalitat i avançar decididament cap a una hisenda pròpia”.

La coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum, ha declarat al Senat “Avui hem vingut a explicar que la realitat de l’espoli valencià afecta greument els drets socials i la qualitat de vida dels valencians, un dels pobles més pobres de l’estat espanyol. Per això, demanem sense més ni més, que fins que es reformi el sistema autonòmic, la reforma del qual considerem urgent, s’alliberi el nostre poble, de la llosa de 51.000 milions d’euros, acumulada, il·legítimament. I així, si més no, poder donar resposta a la gent que més ho necessita. Emplacem tots els senadors i senadores valencians a donar suport a l’esmena que presentarà el senador Carles Mulet. Això no va de partits, millorarà la vida dels cinc milions de valencians i valencianes”

El senador Carles Mulet ha recordat que l’acord d’investidura entre el PSOE i Compromís, signat el tres de gener del 2020, tenia entre els seus compromisos una reforma del sistema de finançament autonòmic, ja que l’actual model de finançament, pendent de renovació des del 2014 , ha resultat especialment lesiu per al País Valencià en termes de finançament mitjà per població ajustada, cosa que ha afectat negativament els serveis que reben les valencianes i valencians.

Vicent Maurí ha recordat que des de la Intersindical Valenciana consideren que la situació d´empobriment que pateix el País Valencià és conseqüència de diversos factors entre els quals juga un paper molt rellevant el infrafinançament històric. Ha declarat: “Per això reivindiquem la sobirania fiscal, la condonació del deute i l’aprofundiment a l’autogovern per poder dissenyar i aplicar polítiques pròpies.

Com a sindicat pensem que cal un Marc Valencià de Relacions Laborals i protecció social que ens permeti combatre la precarietat laboral, millorar salaris i pensions i acabar amb la bretxa salarial, així com avançar cap a un altre model productiu”

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: