Borriana visibilitza les trajectòries exemplars de Bibiana Collado, Chelo Felip i Milagros Hernández

L’alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d’Igualtat, Maria Romero, han fet entrega a mig dia dels premis ‘Dia de la Dona’ de 2021 a les tres dones guardonades aquest any, on s’han visibilitzat les seves trajectòries exemplars en un acte al saló de plens de l’Ajuntament.

D’aquesta manera, els han lliurat el premi a Bibiana Collado, que va ser proposada per l’Associació Feminista Zenobia Camprubí, a Chelo Felip proposada per l’AMPA Novenes de Calatrava ia Milagros Hernández a proposta de les religioses de la Consolació.

En un acte molt emotiu que ha comptat amb l‟actuació de la poeta i vocalista local Iris Almenara, i amb la presència d‟entitats locals, dones premiades en altres edicions i una representació de la corporació municipal, Policia Local i Guàrdia Civil; una per una han tingut l’ocasió de ser homenatjades. Totes tres han rebut de mans de l’alcaldessa i de l’edil d’Igualtat les distincions i l’obsequi amb què es distingeix cada any aquestes dones que se’ls reconeix la seva trajectòria per visibilitzar el treball femení.

En aquest sentit, Maria Josep Safont ha volgut felicitar les premiades, alhora que ha destacat la importància de “reconèixer la tasca i la trajectòria vital d’aquestes dones”, i en el reconeixement, segons ha precisat, “es distingeix dones del municipi no sols per brillants recorreguts acadèmics o èxits professionals, sinó també per les seves trajectòries vitals especialment destacades i marcades per altres qualitats com la fermesa, el valor, la implicació ciutadana, l’esforç, la constància o la dignitat”.

Segons ha apreciat Safont, “desgraciadament és habitual que les biografies femenines pateixin la invisibilització social”. Per això, ha ressaltat la funció d’aquests premis com a “forma de compensar aquesta falta de reconeixement públic”, i perquè “arribi el seu exemple al conjunt de la societat burriana”.

Per part seva, la regidora de l’àrea, Maria Romero, que ha presentat a les premiades, ha explicat les seves trajectòries, biografies i experiències personals i professionals, que han estat tingudes en compte pel jurat a l’hora de prendre la seva decisió.

L’acte aquest any ha pogut ser de nou el reconeixement multitudinari que tenia lloc durant els darrers anys, i ha estat un homenatge emotiu de distinció a les presents, que la ciutadania ha pogut seguir a més per streaming a través dels canals de Facebook i Youtube de l’Ajuntament.

Les premiades

Bibiana Collado és escriptora, professora, investigadora i poeta nascuda a Borriana el 1985. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València, on també va fer el Màster d’Estudis Hispànics Avançats i va defensar la seva tesi doctoral sobre la poesia cubana contemporània escrita per dones.

Actualment combina l’escriptura creativa amb la docència, és professora de llengua i literatura a secundària i batxillerat i ha impartit classes a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. A més, ha estat la responsable del taller de poesia de la Universitat durant dos anys. Ha publicat nombrosos llibres que han estat guardonats amb diferents premis. El seu darrer poemari publicat és Violència (La Bella Varsòvia, 2020).

Chelo Felip, nascuda el 1947, va començar la seva trajectòria professional estudiant barreteria a València i treballant amb els millors modistes confeccionant tocats per a espectacles de l’època. Com a bona emprenedora va obrir al carrer Major de Burriana una botiga de vestits de núvia i altres cerimònies, confeccionant ella tots els tocats. Posteriorment, es va dedicar a la venda, impartint cursos de formació per a altres persones venedores. Passats uns anys va ser la primera dona que va obrir una botiga de disfresses a Borriana, tant confeccionats a mida com per a lloguer i per a grups.

També ha col·laborat amb la companyia Xarxa Teatre confeccionant el vestuari per a molts dels seus espectacles. A dia d’avui segueix col·laborant amb diferents entitats municipals que hi acudeixen buscant suport per tirar endavant els seus projectes. A més, es tracta d’una dona que ha realitzat una ciutadania activa implicant-se en diferents lluites socials i polítiques fins que s’ha vist obligada a reduir el seu ritme de vida notablement per una malaltia contra la qual continua lluitant.

Milagros Hernández és una dona de 86 anys nascuda al Madrid de la postguerra que va arribar a Borriana després d’haver recorregut molts quilòmetres amb carro amb la família per no tenir un domicili fix, on ha tingut un total de 13 fills. Víctima resilient de violència de gènere ha aconseguit refer la seva vida amb molt d’esforç i de treball. Després de superar dos embarassos que no van arribar a bon terme va ser capaç de fer front a la criança i cura de 11 fills i compaginar-ho amb la feina remunerada amb una enteresa i capacitat digna de ser referent per a les dones de la nostra ciutat.

En la seva difícil trajectòria vital ha exercit treballs d’assistenta, recol·lectora de taronja i raïm, cuinera, segadora i escardant arròs al delta de l’Ebre. Finalment, es va refugiar amb les monges de la Consolació, on durant 25 anys ha estat treballant per a elles com netejadora i cuinera alhora que treia endavant els seus fills sola però amb fermesa, constància, esforç i dignitat.

Els premis

L’Ajuntament de Burriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ per tal de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants del municipi, dels àmbits social, científic, personal, laboral, esportiu o cultural, que han destacat per la seva trajectòria vital o per la seva feina en benefici de la igualtat entre dones i homes.

El nombre de premis establert que es concedeixen anualment és de tres, sense distinció de rang, i consisteixen en el lliurament duna placa acreditativa i el reconeixement públic.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: