Borriana posa en valor la vila marítima romana més gran excavada a la Comunitat Valenciana

L’Ajuntament de Burriana continua treballant per posar en valor la vil·la romana que ajudarà a la transformació turística de la ciutat. La rellevància d’aquestes restes arqueològiques poden suposar un abans i un després en el futur turístic de la ciutat, ja que com assegura el director del Museu Arqueològic de Borriana, José Manuel Melchor, és la vila marítima romana excavada més gran de la Comunitat Valenciana, per cosa que es tracta d’un element essencial del patrimoni cultural valencià, i que tal com s’estableix a l’article 1 de la Llei 4/1998 de l’11 de juny del Patrimoni Cultural Valencià, mereix ser completament documentat, protegit i posat en valor. L’arqueòleg municipal ha traslladat l’alcalde de Borriana, Jorge Monferrer Daudí, el regidor de Cultura, Jesús Albiol, el regidor d’Urbanisme, Juan Canós, i el regidor d’Educació, Alex Clausell, la situació actual en què es troba el jaciment arqueològic de Sant Gregori, a escassos cent metres de la línia de costa de Borriana.

A dia d’avui, es pot pressuposar que s’ha descobert el nucli principal d’aquesta vila marítima que data de l’època romana, dels segles I al IV dC, i de la qual hi ha indicis de la seva existència des dels anys setanta. Això no obstant, amb l’avenç dels treballs i ateses les característiques de les viles romanes, no es descarta que puguin aparèixer altres restes arqueològiques com necròpolis, vials, elements portuaris o edificis exempts. Actualment, els descobriments més importants fins ara, confirmen que la vila estava distribuïda en tres edificis i un espai obert de treball. A l’altre jaciment proper, les intervencions dutes a terme prèviament han permès recuperar una complexa seqüència històrica que il·lustra l’evolució del jaciment, així com altres evidències a prop de la costa que demostren l’existència d’una necròpolis d’incineració de l’Edat del Bronze, un altre assentament romà de l’Alt Imperi Romà i un antic camí, a més d’altres jaciments d’època romana republicana i medieval. Les restes i estris trobats s’exhibiran a una sala del Museu Arqueològic de Borriana dedicada en exclusiva a aquest jaciment.

Mostra dels tresors de valor incalculable que conté sobre el passat de Borriana són els convenis entre l’Ajuntament, a través del centre de recerca del Museu Arqueològic, i altres institucions de prestigi nacionals i europees. Entre aquestes col·laboracions hi ha el curs de “Conservació i Extracció de Materials Arqueològics In Situ” del màster de Conservació i Restauració de Béns Culturals impartit per la Universitat Politècnica de València, amb qui col·labora més de deu anys, i el Curs Internacional d’Arqueologia i Cultures del Mediterrani Antic, promogut per l’Aula d’Arqueologia Mediterrània, sorgida de la col·laboració amb la Universitat Jaume I, i en què participen la Università di Macerata d’Itàlia, la Université de Lorraine de França i la Universitat de Potsdam d’Alemanya.

“Tot això, forma un conjunt interessant que adquireix un paper important en la investigació científica i arqueològica a la Comunitat Valenciana, i que acabarà sent un dels jaciments prehistòrics més importants de la nostra regió”, ha valorat el regidor de Cultura, Jesús Albiol qui ha afegit que “des del Consistori hem de potenciar el seu coneixement per atraure turisme i només ho aconseguirem amb més sessions d´excavació arqueològica, documentació i registre de les dades de l´excavació”.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: