Barceló reclama un pacte d’Estat per la Ciència que garanteixi una inversió suficient en investigació

La consellera de Sanitat Universal i Sadud Pública, Ana Barceló, ha inaugurat una jornada de trobada entre investigadors i investigadores per reforçar col·laboracions, trobar sinergies i mostrar els últims avenços a la societat en matèria d’investigació en càncer.

Barceló ha reclamat un pacte d’Estat per la Ciència que garanteixi una inversió suficient en investigació per equiparar Espanya amb l’entorn europeu, on la mitjana d’inversió en recerca i ciència se situa en el 2,07% del PIB.

“Institucions, centres de recerca, societats científiques i associacions de malalts i familiars hem de buscar aquests espais de trobada per continuar avançant junts com aquest congrés, en el qual investigadors joves i veterans comparteixen coneixement i reconeixement per una tasca que genera futur. Perquè l’aliança entre l’administració, el pensament i la societat civil és imprescindible per al futur de la ciència i per al futur del nostre país “, ha dit la consellera.

En relació amb el tema central de la jornada, la titular de Sanitat ha recordat algunes mesures adoptades pel seu departament, com l’Estratègia contra el Càncer per al període 2019-2022, que planteja objectius i accions encaminats a la prevenció, a la detecció primerenca ia la millora dels tractaments, o la posada en marxa la Xarxa Assistencial Oncològica entre les unitats de referència de càncer infantil i juvenil per coordinar i integrar els diferents serveis, unitats i equips de tota la Comunitat Valenciana.

Barceló ha celebrat el descens de les taxes de mortalitat per càncer a la Comunitat en l’última dècada, degut en certa mesura a la millora dels hàbits saludables per part de la ciutadania, a l’extensió de l’activitat física, a la millora de la alimentació oa la reducció dels nivells de consum de tabac i d’exposició a riscos químics: “de la mateixa manera que va passar amb el tabac, hem de conquerir l’espai públic per a la salut, amb una ciutadania activa i ciutats que combatin la contaminació”.

Però també s’ha referit a “l’extraordinària qualitat del nostre sistema de salut públic, als i les professionals que el dignifiquen dia a dia i, per descomptat, a una investigació que salva vides, malgrat les dificultats que l’àmbit científic ha travessat durant els últims anys “.

Totes les facetes de l’abordatge mèdic del càncer

La trobada, que se celebra per quart any consecutiu, ha estat impulsat per la Xarxa Valenciana de Biobancs, organització que es gestiona des de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), amb la col·laboració de la associació + QUEUNTRAIL, l’Ajuntament d’Alcoi, l’Institut Valencià d’Oncologia i la Universitat Politècnica de València (Campus d’Alcoi).

Seguint un enfocament integral, la trobada, que es perllongarà fins demà, ha cobert nombroses línies d’investigació actuals en totes les facetes de l’abordatge mèdic del càncer. Un dels temes centrals ha estat la prevenció d’aquesta malaltia, així com l’estudi dels mecanismes moleculars i genètics, sense deixar de banda el desenvolupament de noves teràpies, posant de manifest el gran valor i potencial clínic de la multidisciplinareidad, signe distintiu de la investigació sanitària i biomèdica.

Comptant amb la presència d’investigadors / es de gran prestigi internacional, la trobada ha tractat temes candents en la ciència del càncer com són el descobriment de noves anomalies genètiques i els mecanismes moleculars causants del creixement descontrolat de cèl·lules, així com l’avaluació de nous fàrmacs en assaigs clínics.

També s’han exposat els últims avenços en la recerca de nous marcadors per millorar el diagnòstic i el monitoratge de la malaltia, i la utilitat dels biobancs amb mostres de qualitat com a eina i motor de la recerca, així com les desigualtats de gènere, socials i regionals en la participació en els programes de prevenció i en la mortalitat.

Un altre tema important ha estat l’exploració del potencial i possibilitats d’aplicació de la medicina de precisió o les nanotecnologies en el tractament del càncer.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: