Barceló: “El sistema sanitari no només ha de protegir-nos de la malaltia física, també de malalties socials com el masclisme”

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat amb motiu del Dia Internacional contra la Violència cap a les dones que “el sistema sanitari no només ha de protegir-nos de la malaltia física i mental, sinó que també ho ha de fer de malalties socials com el masclisme “.

En aquesta línia, ha destacat que durant 2019 es van emplenar un total de 4.697 informes mèdics de presumptes maltractaments a la Comunitat Valenciana, i gairebé el 16% d’ells va correspondre a dones ateses en els serveis d’urgències hospitalàries.

Així mateix, durant l’any passat 96.912 dones van participar en el programa de cribratge de violència de gènere que es porta a terme des dels centres d’atenció primària i les urgències hospitalàries. Gràcies a aquest cribratge, les i els professionals sanitaris van detectar 1.422 casos de violència de gènere.

En concret, 693 han estat casos de violència física, 1.298 casos de maltractament psicològic i 129 casos de violència sexual. Aquestes xifres fan referència a persones que han patit diferents tipus de violència alhora.

D’altra banda, s’ha detectat que durant l’any 2020, a causa de la pandèmia per coronavirus, s’ha produït una disminució de les dones que han participat en el cribratge de violència de gènere a causa de que l’atenció sanitària s’ha realitzat de forma telefònica des dels centres de salut.

Els comportaments masclistes i violents, en paraules de la consellera, són “intolerables, de manera que es fa necessari continuar combatent la violència de gènere en tots els àmbits socials i en especial en el sanitari”. “La violència contra la dona atempta contra la salut de tota la societat. Prevenir aquest tipus de comportaments ens beneficiarà a totes i tots”, ha afegit Barceló.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: