Arriba a Borriana la pintura geomètrica del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés

El proper dimecres 20 d’octubre ‘Pintura geomètrica’ obrirà les portes al CMC la Mercè

El proper dimecres 20 d’octubre a les 19 hores, el CMC la Mercè inaugurarà l’exposició “Pintura geomètrica”, una selecció dels fons d’art geomètric de Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (MACVAC) de Vilafamés.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha assegurat que aquesta és una oportunitat perquè els veïns i veïnes de Borriana “puguin contemplar una part dels fons d’un dels museus més importants de la província”. Per això, ha animat a “contemplar des del CMC la Mercè aquesta finestra a l’MACVAC, que romandrà oberta fins al 28 de novembre”.

La mostra té com a eix l’abstracció geomètrica que es dóna quan la raó, la lògica i el càlcul organitzen l’obra i la forma i el color revelen equilibri i unitat. Sota aquesta premissa s’emmarquen etiquetes com el op art, l’art cinètic o l’art normatiu, que es troben dignament representats en el MACVAC.

Es tracta d’uns estils que tenen el seu origen en la dècada de 1960, que va suposar per a l’art la introducció i el desenvolupament de tendències que obrien vies cap a l’abstracció o buscaven l’objectivitat i la norma racional geomètrica.

Així, seguint l’impuls geomètric, el 1960 s’obria a València l’exposició “Art normatiu espanyol”, amb obres, entre d’altres, de el Grup Parpalló, l’Equip 57 i l’Equip Còrdova. La mostra va ser impulsada per Vicente Aguilera Cerni, qui tornava a demostrar la seva inquietud com a agitador artístic.

Vuit anys més tard es va realitzar la primera mostra d’un altre nou grup, abans de l’Art, que es va plantejar també les relacions art-ciència i es va instal·lar a les vinculacions entre constructivisme, art cinètic i optical art.

Una bona part de les creacions seleccionades per a l’exposició que arriba a l’CMC la Mercè pertanyen als anys d’esplendor d’aquestes tendències, perfectament combinades amb altres que demostren la pervivència en el temps de les preferències geomètriques.

En l’exposició de l’CMC la Mercè, que presentarà a la inauguració Rosalía Traver Esclapés, directora de l’MACVAC, es podran veure obres de José María Yturralde, Pepa Caballero, Fuencisla Francés, José Luis Ferrer, José L. Gómez Perales, Carolina Valls, Luc Peire, Jaume Rocamora, Wences Rambla, Soledad Sevilla, Joaquín Michavila, Ricardo Fernández i Maria Aranguren.

el MACVAC

El Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) va ser creat el 1969, tot i que es va inaugurar oficialment a la seva seu actual el 1972. En aquells moments es denominava Museu Popular d’Art Contemporani de Vilafamés, i va sorgir gràcies a la tasca de l’reconegut crític d’art Vicente Aguilera Cerni, el seu fundador i primer director.

Aguilera Cerni, al costat de l’aleshores alcalde de Vilafamés, Vicente Benet, van aconseguir posar en marxa un projecte singular i inèdit a l’Espanya de l’època, un museu que actualment és considerat un referent en l’àmbit de l’art contemporani, comptant amb un gran prestigi tant en l’àmbit nacional com internacional.

Informació i Foto: Ajutnametn de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: