Arqueòlegs italians i espanyols debaten al MARQ sobre la influència dels etruscs a la Mediterrània Occidental

El Museu Arqueològic d’Alacant ha organitzat una jornada de conferències en el marc de les exposicions “Etruscos. L’alba de Roma” i “Petjades etrusques a Alacant”. Experts investigadors d’Espanya i d’Itàlia debatran al llarg del dia sobre aquesta civilització.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “aquesta jornada, que completa l’exposició Etruscos, torna a ser un exemple de col·laboració entre països a favor de la cultura i la ciència”. Ha agraït, a més, “la participació d’importants investigadors de museus i universitats d’Itàlia i d’Espanya que ampliaran els coneixements i els avenços en la recerca arqueològica i més concretament sobre el poble etrusc i la seva influència a la conca mediterrània”.

Les xerrades estan dividides en dues sessions, de matí i tarda, en què destacats especialistes oferiran una panoràmica actual del que va significar la societat i cultura dels etruscs en la història de la Mediterrània Occidental i, en particular, la seva influència en el comerç i les relacions mercantils amb la península ibèrica, a través dels primers contactes amb les colònies fenícies i gregues.

A l’acte inaugural hi han participat José Alberto Cortés, director gerent de la Fundació MARQ, Manuel Olcina, director del MARQ, Giuseppina Carlotta Cianferoni, del Museu Arqueològic Nacional de Florència, i Danilo Angelini, vicecònsol honorari d’Itàlia a Alacant.

Investigadors adscrits a la Universitat de Florència, al Museu Arqueològic Nacional de Florència, al Museu de Vetulonia oa la Soprintendenza di Archeologia di Pisa i Livorno, abordaran a la sessió matinal les novetats en relació a aspectes com el paper de la dona a la societat etrusca , el context històric del sorgiment, apogeu i decadència d’Etrúria o la importància de la religió. Seguidament, Jaume Vives-Ferrándiz, del Museu de Prehistòria de València, parlarà sobre el consum del vi i altres productes etruscs a les comunitats iberes.

La sessió vespertina està íntegrament dedicada a mostrar aspectes relacionats amb la presència a terres alacantines de diversos objectes de procedència etrusca, relacionats majoritàriament amb el consum de les elits iberes, i vinculats directament o indirectament amb el comerç fenici. Per això, es comptarà amb la participació de destacats especialistes de la Universitat d’Alacant, de la Fundació CV MARQ, del Museu de Prehistòria de València i del MARQ. La jornada finalitzarà amb un debat entre els especialistes italians i espanyols per tractar i contrastar idees sobre els temes exposats.

Totes les conferències compten amb traducció simultània italià-espanyol/espanyol-italià i es poden seguir en streaming a través d’aquests enllaços:

VIMEO

Jornada matutina. Etruscs https://vimeo.com/641874238

Jornada vespertina. Petjades Etrusques https://vimeo.com/641875867

YOUTUBE

Jornada matutina. Etruscs

Jornada vespertina. Petjades Etrusques https://www.youtube.com/watch?v=T9Oj3kmS5eI

Informació i Foto. Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: