Arcadi España reivindicarà al Consell de Política Fiscal i Financera “més recursos per al pressupost del 2023 i un canvi estructural del model de finançament”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha indicat que la Generalitat tindrà “com a objectiu prioritari” a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà demà a Madrid “obtenir més recursos per elaborar els pressupostos del 2023 i aconseguir un canvi del model de finançament que solucioni una vegada per totes el dèficit estructural d’ingressos que pateixen les autonomies, especialment la Comunitat Valenciana”.

“Exigirem al Govern que la Comunitat Valenciana obtingui per al proper exercici més recursos a través de la liquidació del pressupost de 2021, el resultat del qual s’ingressarà el proper any; els lliuraments a compte previstos per al 2023 i que el Govern s’ha compromès que seran més grans que el 2022, així com a través del dèficit autoritzat per a aquest exercici”, ha apuntat Arcadi España, qui ha valorat “positivament” l’anunci realitzat aquest dimarts pel Govern central de flexibilitzar l?objectiu de dèficit fins al 0,3%. “Una quantia reduïda, però que és dues dècimes superior a la inicialment prevista”, ha indicat.

Així mateix, el conseller d’Hisenda ha anunciat que “des de la Generalitat mantindrem les nostres reivindicacions de forma incansable” exigint una reforma “immediata i urgent” del model de finançament de les comunitats autònomes. “L’actual Govern d’Espanya ha estat el primer a fer un pas endavant per desbloquejar la reforma amb un primer esborrany de treball a què al·leguem totes les CCAA, però del qual no hem tingut resposta, per la qual cosa cal continuar amb els treballs tècnics, que el Govern respongui i que se celebri la reunió monogràfica del CPFF a què es va comprometre”, ha indicat el conseller.

“Amb aquestes dues peticions, la reivindicació de més ingressos i l’exigència de canviar el finançament, atenem, per una banda, un problema imminent com és assegurar-nos un nivell d’ingressos suficient per elaborar els comptes del 2023 i, per altra banda, avancem en la solució d’un problema estructural com és la insuficiència i la inequitat de l’actual model de finançament”, ha explicat el responsable d’Hisenda i Model Econòmic

El conseller ha realitzat aquestes declaracions a l’inici de la reunió de la ‘Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament i valoració del deute històric’ celebrat aquest dimarts, en què han estat presents tots els grups amb representació a les Corts.

Fons transitori i dèficit asimètric

Igualment, Arcadi España ha explicat als representants dels grups parlamentaris de les Corts que reivindicarà també la necessitat d’un fons transitori, que garanteixi els recursos necessaris mentre s’arriba al consens necessari per reformar el model de finançament autonòmic, “cosa que no només depèn del Govern d’Espanya, sinó també de la resta de comunitats autònomes i dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats”, ha apuntat el conseller.

A més, el conseller ha assenyalat que sol·licitarà l’aplicació d’objectius de dèficit asimètrics, segons la situació financera de cada comunitat autònoma. “No es pot tractar per igual aquells territoris que no són iguals perquè això no és just, i algunes autonomies, com la valenciana, estan especialment infrafinançades”.

Per acabar, i vinculat a la reforma del model, el conseller ha indicat que “és evident que reformar el model de finançament autonòmic no és suficient per estabilitzar i normalitzar la situació de les finances de la Generalitat, sinó que cal també abordar el tema del deute històric. Un endeutament que, en el cas de la Comunitat Valenciana, és fruit de més d’un 70% del infrafinançament”.

“Per tant, sol·licitarem al Govern d’Espanya que obri també un procés de diàleg per a una reestructuració i un sanejament del deute del conjunt de les comunitats autònomes, ja que la pujada dels tipus d’interès que va dur a terme el Banc Central Europeu la setmana passada tindrà un impacte molt significatiu en els comptes de les autonomies”, ha assenyalat.

El conseller ha reconegut que el 2023, la situació macroeconòmica “continuarà sent complicada”, perquè “la recuperació després de la crisi de la COVID-19 encara dura i per les conseqüències econòmiques que està tenint la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, amb una important escalada de preus”. Per això, ha insistit, “necessitem garantir uns ingressos suficients per a la Comunitat Valenciana el 2023, superiors als dʻaquest exercici, i que garanteixin que podem seguir atenent les necessitats dels cinc milions de valencians i valencianes”, ha afirmat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: