Arcadi España: “La modernització i agilització de l’urbanisme és fonamental per garantir la sostenibilitat, la cohesió social i la creació d’ocupació”

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España ha manifestat que la modernització i agilització de l’urbanisme és “fonamental per a garantir la sostenibilitat, augmentar la cohesió social i generar ocupació”.

A més, ha destacat que l’objectiu de la Generalitat és aconseguir un model “més racional d’ocupació de terra que potenciï les ciutats com a motor d’innovació i d’atracció de talent”.

Arcadi Espanya s’ha expressat així en la inauguració de l’seminari web ‘La nova ciutat en la nova normalitat. L’agenda urbana versus urbanisme de segle XX ‘, argumentant que des del seu departament s’està treballant en la modernització de l’urbanisme des de l’inici de la legislatura amb un triple objectiu: assolir la sostenibilitat, “descarbonizando la nostra economia i lluitant contra el canvi climàtic”; créixer i generar ocupació de qualitat, i contribuir a augmentar la cohesió social “perquè tothom pugui desenvolupar amb plenitud el seu projecte de vida”, ha descrit el conseller.

D’aquesta manera, Espanya ha informat que la Conselleria està treballant en una Agenda Urbana Valenciana, “que ens permeti definir un full de ruta a les nostres ciutats, perquè siguin espais democràtics, de cohesió social, sostenibles, resilients i innovadors”. Per a això, cal guanyar en agilitat administrativa i aconseguir una gestió urbanística més senzilla tant per als ajuntaments com per als ciutadans, que sigui compatible amb la seguretat jurídica.

Aquesta iniciativa urbanística s’engloba en el Pla ‘Agilitza’ de la Generalitat i té com a objectiu reduir al voltant d’un terç els temps actuals de tramitació. També s’està treballant en un projecte de decret de el Consell per a regular la plataforma urbana digital (PUD) que té com a objectiu la tramitació electrònica integral dels procediments urbanístics, la difusió d’informació urbanística de la Generalitat, així com facilitar l’accés de la ciutadania a aquesta informació, promovent la seva participació.

Transport públic sostenible

D’altra banda, el conseller ha ressaltat la política de el Consell d’apostar per un transport públic “eficient, segur i sostenible, afavorint també modes de transport individuals i sostenibles com la bicicleta, el patinet o desplaçar-se a peu” i ha recordat que durant la etapa de confinament, desescalada i ara en la nova etapa de normalitat “hem adoptat les mesures necessàries per compaginar l’exercici de l’servei públic amb la seguretat de les persones”.

Urbanisme productiu i policèntric

En paral·lel, i en col·laboració amb els ajuntaments, la Conselleria està promovent el ‘urbanisme tàctic’, ampliant els espais en les calçades i en les voreres per a bicicletes, patinets i vianants. Finalment, el conseller ha destacat l’impuls de l’ ‘urbanisme productiu’ per ajudar a “revitalitzar l’activitat econòmica després de la frenada imposat per la pandèmia”. A més, el Consell va aprovar fa unes setmanes un decret que regula les entitats col·laboradores de l’Administració municipal en la verificació de les actuacions urbanístiques.

Es tracta d’aconseguir transformar les nostres ciutats de manera que siguin “ciutats policèntriques”, enfront dels tradicionals models radials que originen desigualtats per als que viuen als barris perifèrics. Ciutats que incloguin la perspectiva de gènere en les accions urbanístiques “perquè la incorporació d’aquesta nova visió, fins ara injustament relegada, fa que les nostres ciutats siguin millors”. En definitiva, el que es busca és redissenyar les ciutats perquè siguin “autèntics espais de cohesió social, on les persones tinguin oportunitats similars per desenvolupar els seus projectes vitals”, ha conclòs el conseller.

Anàlisi de les ciutats

El seminari web ‘La nova ciutat en la nova normalitat. L’agenda urbana versus urbanisme de segle XX ‘, organitzat per la Conselleria, dins el cicle de trobades’ Un nou urbanisme per a una nova normalitat ‘, ha estat moderada per Vicente J. García Nebot i han participat Alfonso Vergara, arquitecte, urbanista economista i sociòleg i president de la Fundació Metròpoli; Àngela de la Creu, subdirectora general de Polítiques Urbanes de la direcció general d’Arquitectura, Habitatge i Sòl de el Ministeri de Foment; i Iñaki Alday, degà de la Tulane School of Architecture, a Nova Orleans (EUA) i fundador de Aldayjover Arquitectura.

Amb aquest cicle de trobades en línia, la Conselleria ofereix un marc de participació per estudiar les transformacions que patiran les ciutats i tots nuclis urbans en un futur pròxim. Les conclusions que s’obtinguin d’aquest format col·laboratiu serviran com a participació en l’Agenda Urbana Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: