Política

Arcadi España: “La informació cartogràfica i geogràfica és clau per conèixer el territori i lluitar contra el canvi climàtic”

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, ha indicat en la presentació a les Corts de el projecte de Llei d’Informació Geogràfica i de l’Institut Cartogràfic Valencià, ICV, que l’accés a la informació cartogràfica i geogràfica “és un element clau per conèixer el territori i lluitar contra el canvi climàtic “.

Com ha explicat el conseller, amb el conjunt d’accions previstes en aquest text legislatiu, “s’amplia i millora substancialment l’activitat geomàtica que desenvolupa l’Institut Cartogràfic Valencià a el servei de la societat valenciana.”, I ha subratllat que “conèixer de manera acurada i precisa el territori serà una peça clau en el desafiament climàtic que tenim per davant “.

En aquest sentit, el conseller ha afegit que la cartografia, està sent i serà, una eina fonamental en la governança necessària per garantir una protecció adequada de l’entorn que eviti una catàstrofe ecològica sense precedents de la qual no podríem recuperar-nos “.

“És una norma ha continuat que resulta necessària per a la modernització i adaptació als requeriments socials i tecnològics actuals de l’ICV després de més de dues dècades de funcionament”.

Segons el conseller, amb aquesta regulació s’ampliarà i millorarà l’experiència de l’ICV “en benefici de tots, potenciant la seva vocació de servei públic per atendre les creixents necessitats, tant d’agents socials, empreses, universitats i mitjans de comunicació, com del conjunt de la ciutadania “.

Arcadi Espanya ha destacat que “la geografia i la cartografia ens han ajudat a comprendre el nostre passat, el nostre present, i ens ajudaran a estar millor preparats al nostre futur. Els canvis en els mapes són els canvis de la civilització i els canvis de l’planeta que habitem “.

En la seva intervenció, ha fet referència a l’important paper de l’Institut Cartogràfic en aquesta pandèmia. “Per controlar l’expansió del virus i coordinar a totes les administracions públiques, ha estat essencial un estudi de l’comportament espacial de la pandèmia, en el qual la cartografia, ha tingut un paper central. Des del primer moment, la ICV va col·laborar amb altres departaments d’Generalitat per poder disposar de mapes essencials per a la coordinació de l’Administració Pública “.

Referent a això, ha posat com a exemple la cartografia amb els centres de benestar social que van poder ser sensibles a la crisi, la cartografia d’hospitals públics i privats i la ubicació dels hospitals de campanya quan van estar conclosos, a més de la vista de monitorització de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana a fi de poder oferir diàriament a tota la ciutadania una informació oficial de la distribució geogràfica de la malaltia amb dades particularitzades per a cada un dels 24 departaments Sanitaris.

Nova regulació

El projecte de llei té per objecte establir el règim jurídic de l’ICV, l’ordenació de l’activitat geomàtica de el sector públic valencià així com de la informació geogràfica a la Comunitat Valenciana.

Així, fixa els mitjans necessaris per a la coordinació i la col·laboració entre les administracions públiques valencianes per garantir l’ordenació, coordinació, racionalitat i eficiència de la producció cartogràfica valenciana.

Així mateix, amplia la Llei 9/1997 de creació de l’ICV a l’regular les seves funcions, òrgans i recursos amb un marc jurídic complet de tot el sistema d’informació geogràfica i de cartografia valenciana.

Aquest text legislatiu facilita l’Institut Cartogràfic Valencià el desenvolupament de la seva activitat en tots els camps de la geomàtica que siguin necessaris per al desenvolupament de l’activitat de el sector públic i de la societat valenciana, i assumeix aspectes no tractats fins ara, fonamentals per a la seva normalització .

També concreta les activitats a realitzar per l’ICV. En primer lloc, inclou el volar el territori per aconseguir les imatges fotogramètriques, a partir de les quals s’obté una ortoimatge, una imatge amb característiques mètriques, lliure de les distorsions inherents a tota fotografia.

En segon lloc, estableix que la ortoimatge s’ha de fer a una resolució suficient perquè es pugui actualitzar la cartografia de la Generalitat a escala 1: 5.000 (1 centímetre al mapa equival a 50 metres en el territori).

Finalment, incorpora la producció de sèries cartogràfiques per mostrar el territori. El ICV ja elabora cartografia a escala 1: 5.000, que és la bàsica i oficial de la Generalitat, però ha pogut aconseguir la cartografia a escala 1: 50.000 i 1: 100.000 a partir de la 1: 5.000, per generalització automàtica, sent una de les agències de cartografia europea pioneres en aquesta tècnica.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint