Ana Barceló: “La inversió en Sanitat creix un 10,4% el 2021 fins als 7.530 milions d’euros, 20 milions a el dia destinats a la salut”

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha afirmat que la inversió diària en salut al llarg de 2021 ascendeix a 20 milions d’euros. La inversió total en sanitat serà de 7.530 milions, un 10,4% més que en l’any 2020, el que representa el 40,2% el pressupost total de la Generalitat per al pròxim exercici.

La xifra l’ha donat a conèixer la consellera en la seva compareixença a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, en què ha detallat les línies fonamentals de la partida per a Sanitat, “un pressupost que reflecteix l’aposta d’aquest Govern per enfortir els serveis públics i l’estat de benestar “.

Barceló ha explicat que l’arribada de la pandèmia de l’coronavirus ha obligat a canviar les prioritats, “i aquests canvis els hem d’aprofitar per enfortir el nostre sistema sanitari i per aprendre que sense salut no hi ha economia”.

Pel que fa als recursos humans, la consellera ha recalcat que “a dia d’avui els valencians compten amb 5.000 professionals més vetllant per la seva salut que l’any 2015”, als quals ha agraït la seva entrega, esforç i dedicació, i ha anunciat que per al pròxim any s’incrementa en 320 milions la partida de despeses de personal fins a arribar als 3.209.000 d’euros.

Aquest increment permetrà prorrogar fins al juny els 7.069 contractes de reforç per la pandèmia, amb una inversió de 148 milions d’euros, i la creació de 408 noves places estructurals, a les quals es destinen 30.400.000.

Barceló ha anunciat una nova OPE 2020 per al pròxim any després de recordar que ja està en marxa la major Oferta Pública d’Ocupació publicada fins al moment amb les OPE corresponents als anys 2017, 2018 i 2019 i 13.848 places ofertades, que sumades a les 3.608 de 2014, 2015 i 2016, ascendeixen a 17.456 places. El pressupost recull també el reconeixement de la carrera professional de personal interí, amb una dotació de més de 115 milions.

Reforç de l’atenció primària i hospitalària

En 2021, els programes d’activitat assistencial compten amb una dotació de 5.213.000 en el seu conjunt, el que suposa un increment de l’14% respecte a l’exercici anterior.

“Un increment que ens permet reforçar l’atenció primària i hospitalària en matèria de personal, amb la creació d’aquestes 408 places, i la inversió de 25,2 milions d’euros per al pagament d’incentius a el personal que participi en el Programa de Reducció de la Demora Assistencial en Atenció Especialitzada, a més de la contractació de 128 professionals de reforç, per tal de continuar impulsant el autoconcierto “, ha explicat la consellera.

Sobre la demora quirúrgica, que s’ha vist incrementada per la paralització de les operacions per la COVID-19, es destinen 20 milions d’euros per poder reduir la llista d’espera quirúrgica a través del Pla de Xoc.

Barceló ha posat l’accent en la necessitat de comptar amb una Atenció Primària de qualitat, reorientada cap a la promoció de la salut i la salut comunitària, així com en la importància de potenciar l’atenció no presencial, i ha anunciat que dilluns que ve es va a habilitar una nova línia per millorar l’accessibilitat telefònica als centres de salut.

“És una solució complementària mentre s’articula una centraleta per a tota l’atenció primària. Si hi ha dificultats per contactar amb el centre de salut, els ciutadans podran trucar a el nombre de telèfon que es va a habilitar, que comptarà amb 200 locutors entrenats i oferirà el mateix servei disponible al web o l’APP per sol·licitar cita prèvia telefònica “.

El pressupost destina 65.400.000 a les noves tecnologies, un 28,3% més que el 2020 per ampliar el nombre d’equips informàtics en atenció primària i avançar en la salut digital. S’obrirà un Portal de l’pacient implantant un sistema de seguiment i monitorització, i es potenciarà la medicina predictiva, preventiva, personalitzada, participativa i poblacional (les 5P) a través de les TIC.

infraestructures sanitàries

La inversió total en la Comunitat Valenciana per a l’any 2021 creix en 63 milions i puja a 202 milions d’euros, que inclouen 26,2 milions per a equipament i 114.200.000 per a obres.

Per províncies, a Castelló es preveu invertir 15.910.000 euros, fet que suposa un 12,9% de el total d’inversions i un 39% més respecte a l’pressupost de l’any anterior. Hi haurà tres nous centres d’Atenció Primària: Vinaròs, Vila-real IV i el Consultori Auxiliar de Constitució de Castelló, i es reformaran quatre centres de salut. Es contempla també l’ampliació i reforma d’urgències de l’Hospital General i el Pla d’inversions de el Consorci Hospital Provincial de Castelló, que permetrà acabar les obres de l’edifici oncològic.

A la província de València, es preveu invertir un total de 64.175.000 euros, el 52,18% del total d’inversions i un 106% més que l’any anterior. Entre els nous centres d’Atenció Primària destaquen el Centre de salut i centre d’especialitats Campanar-La Fe, el Centre Sanitari Integrat Roís de Corella de Gandia, Catarroja, Algemesí, Torrent o Quatretonda. A més inclou la construcció de l’Hospital d’Ontinyent i l’Hospìtal de llarga estada-Clara Solís, la reforma d’altres nou centres de Primària i la reforma i millora de set centres hospitalaris, destacant l’ampliació de l’Hospital Clínic, a més del Pla d’inversions de el Consorci Hospital General de València.

A la província d’Alacant, es preveu una inversió total de 42.892.000 euros, el 34,87% de l’total d’inversions i un 133% més que l’any anterior. Hi haurà deu nous centres d’Atenció Primària, entre ells el del Carrer Girona, el centre de salut de Sant Joan o els centres Pau II, Garbinet i Condomina. I es preveu a més la reforma i millora de pràcticament la totalitat dels centres hospitalaris de la província, algunes ja en marxa.

Així mateix aquest any es dupliquen les subvencions de l’PIAC destinades als ajuntaments per a la reforma o ampliació dels consultoris municipals, fins a arribar als 4.000.000 d’euros.

salut Pública

La consellera ha subratllat el creixement de l’4,97% de la inversió en centres de Salut Pública per dotar-los de millors infraestructures, així com la despesa de personal per a la creació de noves places. A més, la inversió en el programa Salut Pública s’incrementa en un 12,9% fins a arribar als 56,9 milions, amb un augment de 5 milions d’euros destinats a programes de prevenció de el càncer, cribratge de càncer de mama i colorectal i la adquisició de material per a la detecció de malalties.

Ha destacat també la posada en marxa d’una nova línia dirigida a la investigació que portarà a terme la Fundació FISABIO, per import de 300.000 euros, un projecte pioner i innovador en la investigació de la biomonitorització humana que vindrà a reforçar la seguretat alimentària. El programa de Drogodependència i altres addiccions també creix un 10,87%, amb un increment de més de 1.300.000 d’euros per a la xarxa assistencial d’atenció a drogodependents amb la finalitat d’augmentar les places disponibles.

“L’any que desenvoluparem l’Estatut de l’Investigador, per tal de millorar les condicions laborals, fomentar la incorporació i retenció dels investigadors mitjançant un marc legal que reguli la carrera professional i proporcioni estabilitat”, ha explicat Barceló, que aposta perquè els investigadors sanitaris que ja estan incorporats a el Sistema de Salut puguin dedicar part de la seva jornada a la investigació i la innovació de forma estable.

Finalment i pel que fa a la partida destinada a prestacions farmacèutiques, s’incrementa un 12% fins a arribar als 1.251.000 “per garantir l’accés de la ciutadania a les prestacions farmacèutiques, continuant així amb la recuperació de drets iniciada pel Botànic fa 4 anys “, ha conclòs la consellera.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: