Amparo Marco exposa el model de policia de proximitat de Castelló davant la FEMP

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha exposat davant la Federació Espanyola de Municipis i Províncies el model de proximitat policial implantat en la capital de la Plana. “Castelló està desenvolupant unes polítiques de seguretat ciutadana eficaces que poden i deuen servir de referència a altres ciutats”, destaca Marco, que ha presidit hui la Comissió de Seguretat i Convivència Ciutadana de la FEMP a Madrid.

Marco ha portat l’experiència policial de Castelló a Madrid amb la idea que “servisca de model per a altres cossos policials que confien, igual que s’ha fet a Castelló, en la importància de la participació veïnal, els nous enfocaments en la relació amb la ciutadania i la mediació policial com a eina de treball”. Proxpol és una referència de la gestió policial i ha sigut exportada a ciutats de Romania, Mèxic i Equador.

La iniciativa Proxpol és un sistema de de gestió policial fonamentat en la proximitat, que s’ha desenvolupat en col·laboració amb la Càtedra Eurocop de Prevenció del Delicte de la UJI. El model es basa en una participació veïnal contínua i sistemàtica de la gestió policial de la convivència en la qual té importància la participació veïnal. La idea és que hi haja una relació fluïda i permanent entre el cos policial i la societat a la qual es presta el servei. Així s’aconsegueix un diagnòstic sobre la labor de la Policia Local i s’incrementa la sensació de seguretat i convivència ciutadana.

D’aquesta manera, s’observa l’impacte de les activitats que es desenvolupen en la ciutat i el seu efecte sobre la convivència, es redueix la incertesa sobre la presa de decisions en comptar amb informació més precisa i es mobilitzen els recursos necessaris. El resultat que s’aconsegueix és sensibilitzar i comunicar els valors propis de la convivència i el civisme mitjançant el treball amb la xarxa comunitària de la ciutat i, per tant, la millora de la seguretat pública i la convivència ciutadana.

Altres conseqüències rellevants del model Proxpol és que permet actualitzar la informació sobre la gestió policial i, al mateix temps, es disposa d’un instrument fiable de valoració sobre l’actuació del cos de Policia Local que permet conèixer si la labor policial és realment el que espera la ciutadania, és a dir, si es respon a les seues expectatives. “La Policia Local de Castelló ha aconseguit desenvolupar una marca de policia participativa que es percep com un compromís amb la ciutadania”, afegeix Marco.

 

Informació i Foto: http://www.castello.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: