Amoraga destaca l’esforç de les editorials per fer atractius els llibres i de les llibreries per oferir ‘paradisos de lectura’

Informació i Foto: http://www.gva.es

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat “l’esforç de les editorials per fer atractiva la lectura dels llibres, i la labor de les llibreries per oferir-nos paradisos on gaudir de la lectura”, en el lliurament dels premis de llibres millor editats i de les llibreries innovadores i per trajectòria, que concedeix la Generalitat.

Enguany el premi al llibre millor editat és per a ‘Rotterdam, provisionalment’ (Pruna Llibres); el premi al llibre millor il·lustrat, per a ‘Tirant lo Blanch’ (Llibres de la Drassana); el premi al còmic millor editat ha recaigut en ‘Chan-prin’ (Ediciones Babylon); el premi al llibre infantil millor editat és per a ‘Max i los superhéroes’ (Algar Editorial), i el premi al llibre juvenil millor editat el 2016 va a ‘Els millors relats’, de Roald Dahl (Sembra Llibres). El premi al llibre millor autoeditat en 2016 s’ha declarat desert perquè no s’hi ha presentat cap obra.

Quant al premi a la trajectòria d’una llibreria ha sigut per a Llibreria La Traca, de València, i el premi a la llibreria més innovadora ha sigut per a la Llibreria Ramon Llull, també de la ciutat de València.

Carmen Amoraga ha insistit en la necessitat d’augmentar l’índex de lectura i reactivar la indústria editorial. “Fem tot el que podem per canviar els números, per augmentar-los, per superar any a any el nombre de lectors, de títols editats, d’exemplars publicats i de facturació registrada”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha informat que segons el comerç interior del llibre a Espanya el 2016, que es confecciona amb les dades dels gremis d’editors de cada comunitat autònoma, a la Comunitat Valenciana ha augmentat lleugerament l’edició de llibres comercials un 1,6% respecte a l’any passat; en números absoluts, 1.632 títols.

També ha augmentat amb un 0,2 % el nombre d’exemplars editats, amb 2.784.000 llibres. I encara que és un percentatge molt baix, només dues comunitats, Galícia i la Comunitat Valenciana, tenen xifres amb un signe positiu. En la resta de comunitats han editat menys exemplars que el 2015.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha al·ludit al Pla valencià per al foment del llibre i la lectura de la Generalitat, Llegim Llegim Llegim, com l’instrument que aglutina les accions de tots els agents implicats en el foment de la lectura: escriptors, llibrers, editors, biblioteques, lectors, agents culturals, etc.

La Generalitat convoca anualment els premis per a estimular la producció de les empreses editorials valencianes, en qualsevol de les dues llengües oficials, amb iniciatives que propicien una millora del llibre valencià, tant en el vessant tècnic i formal com artístic, així com per a incentivar les iniciatives i activitats dels llibrers valencians que contribuïsquen a la difusió del llibre i fomenten els hàbits de lectura.

El lliurament dels premis es fa coincidir amb el Dia del Llibre Valencià, el 20 de novembre, data de publicació d’un dels llibres més universals de la Comunitat Valenciana: ‘Tirant lo Blanc’, de Joanot Martorell.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: