Alcaraz destaca el compromís de la Casa Regional Valenciana de París per mantenir viva la història, la cultura i la tradició de la Comunitat

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, i president del Consell dels Cevex, Manuel Alcaraz, ha participat en els actes de celebració amb motiu del 70 Aniversari de la Casa Regional Valenciana de París, commemoració en què ha estat acompanyat per la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas. També ha assistit la fallera major de València, Raquel Alario.

El conseller Alcaraz ha agraït la important tasca i compromís de la Casa Regional Valenciana de París per mantenir viva la història, la cultura i la tradició de la Comunitat durant aquests 70 anys.

La Generalitat ha participat aquest diumenge en els actes que commemoren el 70 aniversari de la Casa Regional Valenciana de París, una de les més antigues i que forma part dels Centres Valencians en l’Exterior (Cevex).

Alcaraz ha estat l’encarregat de clausurar l’acte destacant el paper que durant aquests 70 anys ha exercit la Casa Regional Valenciana de París com a ambaixadora de la Comunitat Valenciana al món. Segons el conseller, “el millor que tenim i que ens identifica és la nostra capacitat de convivència i això és el que celebrem avui” i s’ha sumat al reconeixement per la dedicació i contribució de la Casa Regional Valenciana de París “per mantenir les nostres arrels i acollir totes els valencians i valencianes que per diferents causes s’han hagut de desplaçar de la seva terra “.

Així mateix, el conseller ha assegurat que “treballarem de manera coordinada per contribuir a dotar de més contingut als Cevex amb activitats conjuntes”, al que ha afegit que el pròxim exercici comptaran amb un pressupost de 225.000 euros perquè puguin desenvolupar més projectes i iniciatives per als valencians i valencianes que resideixen fora de la Comunitat.

Es considera Cevex qualsevol associació legalment reconeguda, sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia d’acord amb les normes vigents en el territori en què es trobi ubicada, constituïda per una comunitat de valencians i valencianes o els seus descendents, assentada fora de la Comunitat Valenciana. En l’actualitat hi ha un total de 42 centres repartits per tota la geografia mundial.

A dia d’avui, hi ha al voltant de 20.000 valencians a França, dels quals prop de 1.500 viuen a París.

En la celebració del 70 Aniversari de la Casa Regional Valenciana de París s’ha rendit homenatge a tots els presidents i falleres majors del centre des de la seva fundació. La presentació l’ha realitzat l’artista valencià Donís Salvador, que també ha ofert una actuació musical.

Concert de Capella de Ministrers

Dins de les activitats de celebració del 70 aniversari de la Casa Regional Valenciana de París, Capella de Ministrers ha ofert un concert amb el programa ‘Mapamundo, música de la Cort aragonesa a Nàpols’ a Notre Dame de Clignancourt amb composicions del segle XV, música de la Corona aragonesa, franc-flamenca i italiana, cançons i danses cortesanes.

Homenatge al fundador Estimat Granell

La Casa Regional Valenciana de París va ser creada el 1947 per Amado Granell i uns exportadors de taronges. Al principi es va tractar d’un centre d’auxili i ajuda per als valencians expatriats i emigrats, però avui en dia és un centre sociocultural europeu i modern, on s’intenta donar a conèixer la cultura de la Comunitat Valenciana.

La casa valenciana de París tenia, entre altres objectius, els de donar suport als milers de valencians i valencianes que s’havien vist obligats a traspassar la frontera, gairebé sempre en els límits de la més severa supervivència i, en aquells moments, per motius polítics , ideològics, o per temor de qualsevol tipus de represàlia de la dictadura franquista.

Estimat Granell, va néixer a Borriana en 1898 i va ser el primer oficial de la Divisió Leclerc en arribar a Normandia i entrar a París el dia del seu alliberament. Es va exiliar a França, lloc en què és recordat per la seva brillant carrera militar al servei de l’antifeixisme. El 1950 va obrir un restaurant a París anomenat Els Amics, lloc de reunió de totes les ideologies i acudien molts dels socis de la Casa Regional Valenciana de París, de la qual Granell va ser un dels seus fundadors.

Per això, quan es compleixen 70 anys de la seva fundació, s’ha rendit un homenatge a un emblema que personifica moltes coses, al tinent Estimat Granell, com a cap visible d’una enorme multitud de valencians i valencianes que es van veure obligats a abandonar la seva terra ia refer la seva vida a la ciutat que els va auxiliar i va acollir, i que a nivell organitzatiu es cristal·litza en la fundació de la Casa de València a París.

 

Informació i Foto: http://www.gva.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: