‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’ acull l’exposició del fotoperiodista Javier Bauluz sobre l’èxode de persones refugiades de la guerra de Síria

‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’ acull del 15 al 31 de març la mostra fotogràfica ‘Buscant refugi per als meus fills’, del guanyador d’un premi Pulitzer Javier Bauluz, que es podrà visitar al Port d’Alacant en un muntatge a l’aire lliure sobre lones de gran format.

Amb la iniciativa ‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’ es vol recordar el 80 aniversari del final de la Guerra Civil i retre homenatge als qui van patir les conseqüències. Per a això, s’ha organitzat una programació de diverses activitats culturals que giren al voltant de tres eixos: la capitalitat de l’exili, la capitalitat de la cultura i la capitalitat de la memòria. La mostra de Bauluz s’emmarca dins de l’eix dedicat a l’exili.

L’exposició, que es pot visitar des d’aquest divendres, inclou 60 fotografies de l’èxode de les famílies de refugiats cap a Europa a través de sis països. Les imatges recullen instantànies realitzades per Bauluz des d’agost de 2015 i durant més de cinc mesos sobre el terreny, acompanyant a les persones a la recerca de refugi i d’un lloc segur per viure durant el seu viatge cap a Europa.

Les fotografies estaran exposades al Passeig del Port Vell d’Alacant, la zona des d’on el 28 de març de 1939 va salpar el vaixell Stanbrook amb 2.638 passatgers que fugien de les previsibles represàlies dels vencedors de la Guerra Civil. ‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’ ha triat aquesta exposició com a homenatge a les víctimes que van haver d’exiliar.

El treball de Bauluz trasllada les emocions i moments crucials del dur i perillós viatge pel mar Egeu, des de les costes de Turquia, de les famílies sirianes, iraquianes, afganeses i iranians i el recorregut que fan a peu per camins, autopistes i obsolets ferrocarrils dels Balcans per assolir un futur millor.

Aquesta exposició és una de les activitats que s’inclouen dins la iniciativa ‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’ que va presentar, el passat mes de febrer, el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Primer espanyol a guanyar un Pulitzer

El fotoperiodista asturià Javier Bauluz és el primer espanyol a rebre un premi Pulitzer de Periodisme, el 1995, pel seu treball a Rwanda. A més, ha estat guanyador del Premi Fotopres 1988 i 1989, el premi Comte de Godó 2000, el Premi Llibertat de Periodisme el 2002, el Juliol Fonts de Periodisme el 2002, el premi Periodisme i Dret Humans 2008, el Premi Emilio Castelar 2011 i el premi Drets Humans 2016 per ‘Buscant refugi per als meus fills’.

Programa d’activitats ‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’

Els actes d’Alacant 2019, Capital de la Memòria, organitzats conjuntament entre Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, pretenen recordar i honorar als qui van patir en la Guerra Civil espanyola fa 80 anys i homenatjar als que van patir les conseqüències.

La mostra fotogràfica ‘Buscant refugi per als meus fills’ de Javier Bauluz també es podrà visitar del 6 al 21 d’abril a l’Ajuntament de Santa Pola.

A més, l’Institut Valencià de Cultura ha organitzat, el proper 26 de març, l’actuació del cantautor Víctor Manuel dins el ‘Concert per a la memòria’, amb motiu dels actes de ‘Alacant 2019, Capital de la Memòria, que tindrà lloc a el Teatre Principal d’Alacant.

Una altra de les activitats de ‘Alacant 2019, Capital de la Memòria’ inclou la ficció sonora dels esdeveniments del final de la Guerra Civil a Alacant a partir del relat de Max Aub en el seu llibre Camp dels ametllers realitzada per Ràdio Alacant de la Cadena SER.

Finalment, la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica organitzen la Trobada Internacional ‘Polítiques i pràctiques de Memòria Històrica i Democràtica’, que se celebrarà a Alacant 28 al 31 de març de 2019, per commemorar el 80 aniversari del final de la Guerra Civil a aquesta ciutat.

En aquesta trobada col·laboraran la Universitat d’Alacant, la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Amaesde, l’Ajuntament d’Alacant, l’Autoritat Portuària d’Alacant i altres institucions i organitzacions.

Així mateix, en l’esdeveniment participaran especialistes en Història i juristes de prestigi internacional que oferiran ponències i intervencions que versaran sobre la Memòria Històrica i Democràtica i el seu estat actual a Espanya, així com sobre els Drets Humans i la Justícia Universal.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: