Aitana Mas: “València albergarà el primer centre públic d’atenció primerenca de la província amb 70 places per a nenes i nens de 0 a 6 anys”
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat que el barri de Russafa de València albergarà el “primer centre públic d’atenció primerenca de la província de València”, que comptarà amb “70 places per a nenes i nens de 0 a 6 anys” amb alteracions del desenvolupament o risc de presentar-les.
Mas ha realitzat aquestes declaracions durant la visita, acompanyada per l’alcalde de València, Joan Ribó, a les obres de rehabilitació de l’edifici que albergarà el Centre de Recursos de Russafa de l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), incloses dins del Pla Convivint de Infraestructures socials, amb una inversió de 2,5 milions d’euros.
Tal com ha anunciat la vicepresidenta, el centre d’atenció primerenca (CAT) de la ciutat de València, que comptarà amb una plantilla de 13 professionals multidisciplinaris, es convertirà “al primer centre de referència de titularitat pública de la província, després de la adquisició i posterior internalització a la xarxa pública de serveis socials del CAT de Vinarós, a Castelló”.
Servei d’Atenció a Persones amb mesures judicials de suport
A més del CAT, la vicepresidenta ha explicat que l’edifici del Centre de Recursos de Russafa també acollirà el Servei d’Atenció a les Persones amb Mesures Judicials de Suport (SAPEMA), abans Servei de Tuteles, emmarcat dins del model impulsat per la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
D’aquesta manera, es pretén “garantir l’atenció integral i de qualitat a les més de 4.200 persones amb diversitat funcional subjectes a mesures judicials de suport per la Generalitat que existeixen en aquests moments”, amb la creació d’una unitat tècnica especialitzada amb més de 50 professionals a la província de València, fet que suposa un total de gairebé 90 a tota la Comunitat Valenciana.
La creació d’aquesta unitat, ha assenyalat, contribuirà que aquestes persones disposin dels serveis de suport, protecció, defensa i salvaguarda que necessiten, tant a nivell personal com patrimonial, “garantint els drets, la pluralitat i el respecte a la diferència de aquestes persones”.
Tallers de vida independent
Als dos serveis anteriors, s’uniran també sales per a tallers de vida independent, dissenyades per treballar l’adquisició i el manteniment d’activitats de suport a la vida quotidiana a l’àmbit domèstic ia la comunitat de persones amb diversitat funcional intel·lectual o trastorn mental greu.
L’objectiu d’aquests tallers, ha explicat la vicepresidenta, és “fomentar la interacció de les persones usuàries de centres i serveis d’IVASS, així com dels serveis comunitaris l’objectiu dels quals sigui l’augment d’independència i autonomia personal”.
En concret, el Centre de Russafa comptarà amb tallers de cuina-menjador, manualitats i bricolatge, agricultura i jardineria i informàtica, i una zona d’activitats biosaludables i de relació social, a fi de fomentar la relació diària de les persones usuàries amb el resta del personal que treballi a l’edifici i fins i tot que permeti la realització de jornades de portes obertes al veïnat.
La seua ubicació en un barri de València tan emblemàtic com és el de Russafa, ha assenyalat Mas, contribuirà a “visibilitzar les persones amb diversitat funcional, a més d’oferir-los la possibilitat de gaudir d’espais comunitaris culturals i socials amb la resta de la població” .
Informació i Foto: Generalitat Valenciana