Aitana Mas: “Un total de 120.000 estudiants valencians i valencianes s’estalviaran aquest any 250 euros de mitjana a la matrícula a la universitat respecte al 2017”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Más, ha destacat que aquest curs 2022-2023 “un total de 120.000 estudiants valencians s’estalviaran de mitjana 250 euros a la matrícula a la universitat respecte a 2017”.

Mas ha realitzat aquestes declaracions a la roda de premsa posterior el Ple del Consell, que aquest divendres s’ha celebrat a Torrent, en què s’ha aprovat el decret pel qual es redueix un 10% respecte al curs anterior l’import de les taxes per a la prestació dels serveis acadèmics universitaris per al curs que ara comença.

La vicepresidenta ha destacat que lobjectiu del Consell és “aconseguir que cap alumne o alumna deixe destudiar a la universitat per motius econòmics. Per això, des del 2017 hem reduït les taxes universitàries un 20% a què ara sumem un 10% més, fet que suposa un estalvi mitjà de 250 euros per estudiant” respecte a fa cinc anys.

Mas ha explicat que aquesta rebaixa “s’aplicarà tant pels ensenyaments universitaris de grau i de màster i de matrícula per a la tutela acadèmica de doctorat com sobre l’import de les taxes corresponents als serveis d’avaluació, de realització de proves i de tasques de secretaria”.

“Continuem així un any més reduint les taxes universitàries i mantenint un ampli programa de beques i ajuts universitaris per eliminar les desigualtats socials que dificulten l’accés i la permanència per obtenir una formació universitària”, ha afegit.

Avantprojecte de llei contra la contaminació lumínica

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat també l’Avantprojecte de Llei de Protecció Lumínica del Medi Nocturn a la Comunitat Valenciana que té per objectiu preservar al màxim possible les condicions naturals dels espais durant les hores nocturnes, prevenir, minimitzar i corregir-ne els efectes de la contaminació lumínica en la visió del cel nocturn, reduir la intrusió lumínica i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la promoció de l’eficiència i l’estalvi energètic.

Aitana Mas ha assenyalat que la protecció del medi ambient “cada vegada té més protagonisme entre les preocupacions ciutadanes i en l’activitat normativa i d’execució de les diferents administracions públiques, alhora que s’han anat diversificant i singularitzant els àmbits i sectors objecte d’aquesta protecció”.

“Aquest és el cas de la protecció davant de la contaminació lumínica que, juntament amb els efectes perjudicials que suposa per al medi ambient i la salut, té una incidència directa i negativa en el consum energètic i en l´ús dels recursos naturals” ha apuntat.

Per aquest motiu, des del Consell es considera que és necessari i urgent protegir l’espai nocturn contra els efectes nocius de la contaminació lumínica, ja que aquesta afecta la biodiversitat de la flora i la fauna nocturnes, que necessiten la foscor per mantenir els seus cicles naturals, pol·linització, desplaçament, depredació, aliment i reproducció. Així mateix, -ha afegit-, s’han constatat impactes adversos en la qualitat ambiental, el canvi climàtic i la salut humana”.

Per part seva, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha subratllat l’impacte de la sobreil·luminació en la biodiversitat, els cicles naturals dels éssers vius i ecosistemes, la salut de les persones o el patrimoni natural del cel.

“Aquest avantprojecte de llei que frena la contaminació lumínica també persegueix lʻeficiència energètica, necessària per lluitar contra el canvi climàtic i per estalviar en un context de preus disparats de lʻenergia”, ha indicat Mollà.

La regulació contempla una zonificació del territori per establir àrees d’alta protecció lumínica, mitjançant un mapa coordinat amb els Ajuntaments i basat en els estudis de contaminació existent.

“El component energètic és important, hem de mantenir el benestar amb un consum menor i preservar la degradació silenciosa que implica l’ús incorrecte o excessiu dels sistemes d’il·luminació i de l’enllumenat, a través d’unes prescripcions tècniques i d’un marc d’estreta col·laboració amb els municipis”, ha assegurat la consellera.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: