Aitana Mas: “La futura Llei de Barris impulsarà un model de ciutat que tingui en compte les necessitats de les persones”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Más, ha informat que el Ple ha aprovat l‟avantprojecte de Llei de Barris de la Comunitat Valenciana “amb la qual es pretén impulsar un model de ciutat més amable i habitable, evitant la degradació dels nostres barris i teixint barris cohesionats”.

En aquest sentit, ha ressaltat la “necessitat d’organitzar els barris amb una mirada arquitectònica, urbanística i social, que tingui en compte les necessitats de les persones que viuen a cada zona i que tingui en consideració alguns elements arquitectònics i els nuclis antics de les ciutats com a senyal identitari”.

Així mateix, ha assenyalat que aquesta norma “mobilitzarà fons europeus Next Generation amb l’objectiu de “poder rehabilitar com més aviat millor els entorns urbans”.

El text de l’avantprojecte ha estat presentat a la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell pel vicepresident segon del Consell i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, que ha destacat que es tracta d’una llei “amb què fem un pas endavant cap a un nou model urbà capaç d’integrar, amb una mirada acollidora, totes les realitats socials que allotgen les ciutats de la nostra terra”.

Illueca ha assenyalat que la rehabilitació, la regeneració i la revitalització en espais urbans “té una influència decisiva en la qualitat de vida de la gent i en la reducció dels riscos a patir processos d’exclusió social”.

Per això, ha afirmat que la futura llei pretén ser “una eina jurídica encaminada a afavorir el compliment del deure de les institucions públiques d´intervenir per revertir les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que es produeixen a les nostres ciutats”.

“En concret, -ha afegit- està pensada per intervenir amb actuacions de millora de les condicions de vida de la població que resideix als barris, fer front als dèficits en matèria urbanística com la prestació de serveis, la qualitat de l’habitatge o la manca d’equipaments i enfortir la vida associativa i les iniciatives cíviques als barris”.

Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat també l’Avantprojecte de Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans a la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta Mas ha destacat que lʻelaboració dʻaquest futur text normatiu ha comptat “amb la col·laboració de la societat civil, i amb les valuoses aportacions dʻagents i entitats molt significatives, com les agències de Nacions Unides ACNUR, UNICEF, i UNRWA així com amb les aportacions de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.”

Amb aquesta llei -ha assenyalat- perseguim promoure, de forma coordinada amb la resta d’institucions i d’agents socials, una educació i una cultura de pau i de drets humans tant en la societat valenciana, com en l’àmbit internacional de la cooperació al desenvolupament”.

Per part seva, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha incidit que “es tracta d’una llei molt treballada i participada” que recull el concepte de pau “no només com a absència de guerra o violència , sinó també a través de la seva preservació des de l’acció, la participació i el compromís”.

Pérez Garijo ha subratllat el compromís del Govern valencià amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, “un compromís que queda plasmat al cos d’aquesta llei i que es fa possible amb la col·laboració d’institucions, societat civil i empreses”.

Entre les accions principals que recull el text normatiu, la consellera de Cooperació ha parlat del Pla d’Acció per al Foment de la Cultura de la Pau, “una acció de govern que es concretarà a través de les polítiques d’educació, socials, de participació , cooperació i joventut”.

Així mateix, ha enumerat algunes de les mesures que inclourà la futura llei com les adreçades al foment de la investigació i de la cooperació internacional al desenvolupament que promourà la construcció de la pau i l’enfortiment dels drets humans “com a objectius primordials abordant els factors econòmics , socioculturals i polítics que estan a la base de tota violència”.

Alhora, la consellera ha qualificat de “fonamental” el paper dels mitjans de comunicació en la sensibilització i en la conformació de l’opinió pública “amb els quals es col·laborarà per promoure la realització de programes de sensibilització i espais informatius”.

Finalment, Pérez Garijo ha anunciat la creació dels Premis al Foment de la Pau i els Drets Humans “que se celebraran cada dos anys per reconèixer la trajectòria professional amb dimensió internacional i les bones pràctiques a través d’iniciatives per fomentar la cultura de la pau al nostre territori”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: