Aitana Mas fa “una crida al feminisme inclusiu per omplir els carrers el 8M”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que aquest 8M “celebrarem que el moviment feminista segueix tan viu com sempre i que la lluita per la igualtat segueix sent el full de ruta del progrés per seguir marcant el agenda de les transformacions”.

“La lluita feminista és fonamental per aconseguir la igualtat de drets i llibertats de les dones de manera efectiva. És la que ens ha permès avançar per aconseguir drets fonamentals, que han fet possible aconseguir transformar la realitat a què el patriarcat havia relegat les dones” ha afirmat.

“Per això –ha afegit– anem totes juntes a seguir sumant drets, amb les nostres companyes racialitzades, trans, LGTBI o amb el treball incessant de la classe treballadora, totes per unir les nostres energies en un moviment feminista que seguirà fent possible presents i futurs més igualitaris, justos i democràtics”.

Aitana Mas ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació de la campanya institucional que ha elaborat la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones el proper 8 de març, que aquest any porta per lema #Este8MSeSale.

La vicepresidenta ha destacat la necessitat de commemorar aquest dia per “seguir visibilitzant la lluita per la igualtat i el potencial del moviment feminista, un moviment alliberador i emancipador imprescindible per fer que els drets humans siguin efectius i que és essencial per seguir transformant de manera justa les nostres societats democràtiques”.

Així mateix, ha fet referència als avenços aconseguits a la Comunitat Valenciana en els darrers anys amb mesures com les reformes que s’han anat incorporant a la llei d’Igualtat valenciana ia la llei contra les Violències Sexuals; la creació del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i la seua renovació; la llei Trans valenciana, aprovada abans que l’estatal o la llei LGTBI.

“Totes elles imprescindibles per fer que avui tinguem més eines que mai per actuar davant les opressions patriarcals i dirigir el poble valencià cap a una societat on impere la igualtat”, ha assegurat la consellera.

Per altra banda, Mas ha tingut un reconeixement cap a totes “les lluites precedents del moviment feminista al llarg de la història, que han possibilitat que avui nosaltres puguem celebrar aquest 8 de març el Dia Internacional de les Dones” i ha apostat per seguir” reivindicant els nostres drets per deixar una millor realitat a les generacions futures”.

L’objectiu d’aquesta lluita és “eradicar totes les violències que exerceix el patriarcat, totes les maneres que aquesta estructura té de maltractar pràcticament la totalitat de la població, i especialment les dones”, i s’ha referit concretament al lamentable repunt de casos de dones assassinades per la violència masclista al començament d’aquest 2023, “unes víctimes que ens han de fer més fortes en aquesta lluita decidida contra la violència envers les dones”.

Així mateix, ha assenyalat que, davant de l’opressió del patriarcat mitjançant “motlles rígids i excloents que limiten o impedeixen que les persones puguin desenvolupar les seves vides amb llibertat”, cal apostar per la “pluralitat de maneres de sentir, de viure o de voler-nos que existeixen, per les dones valentes i empoderades que volen ser les propietàries de les seves vides i també dels homes que volen sortir de la masculinitat hegemònica”.

Per tot això, ha assenyalat, “encara queda un llarg camí per recórrer, millores socials per aconseguir i drets per consolidar” amb l’objectiu de seguir avançant cap a una societat valenciana on la igualtat “siga efectiva”, que no serà possible fins que es acabi “amb totes les diferents maneres que té d’oprimir-nos el patriarcat”.

Després de la presentació de la campanya, Aitana Mas ha participat en un debat acompanyada per l’activista trans Carla Antonelli, la periodista Patricia Moreno i la creadora de Girls from Today, Andrea Savall, en què han tractat sobre la recentment aprovada llei Trans , el desenvolupament de la campanya en defensa d’un feminisme inclusiu i transversal o la necessitat de trencar sostres de vidre sense oblidar els terres de fang.

Premis Isabel Ferrer

La vicepresidenta també presidirà aquesta tarda a l’Auditori Carmen Alborch de l’IVAM la XXV edició dels Premis Isabel Ferrer, que el Consell concedeix cada any tres persones o entitats que hagin destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes, i que aquest any ha recaigut a la investigadora, filòloga i professora de llengua i literatura, assessora de Coeducació i Igualtat en la formació del Professorat i fundadora de Women’s Legacy Project, Ana López Navajas; l’artista plàstica valenciana Anna Ruiz Sospedra, i l’Associació Dones amb Discapacitat XARXA.

La finalitat d’aquest guardó és reconèixer i premiar públicament aquelles persones i entitats que, des d’un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural, han destacat per trencar els prejudicis socials i culturals que impedeixen que les dones siguin iguals als homes o per la seva feina a favor de la igualtat.

El jurat dels premis Isabel Ferrer 2023 ha decidit premiar Ana López Navajas pel desenvolupament de cinc recursos digitals d’accés lliure i gratuït per facilitar la inclusió de les dones als continguts educatius: Banc de recursos, Catàleg d’obres literàries, Catàleg de obres artístiques i Curs de Formació.

Així mateix, és la fundadora del projecte europeu Women’s Legacy, que contribueix de manera decisiva a la inclusió de les dones progressistes de la història i la cultura, i el seu llegat, en els continguts educatius.

Pel que fa a Anna Ruiz Sospedra, llicenciada en Belles Arts i amb estudis en Història de l’Art, el jurat ha ressaltat la seua trajectòria com a artista plàstica, amb diversos premis a la categoria de Falles Innovadores i Experimentals de València.

Finalment, s’ha premiat l’Associació Dones amb Discapacitat XARXA per la seva feina per visibilitzar una dona “inclusiva, forta i que es pot valer per ella mateixa”.
Des de la seva fundació el 2005, impulsen el programa d’apoderament de les dones víctimes de violència o discriminació, per afavorir l’impuls personal i la lluita per l’eradicació de la violència contra les dones i les filles i els fills.

informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: