Aitana Mas: “Estudiarem l’ampliació del programa Kumpania d’atenció a l’alumnat gitano perquè pugui arribar a més municipis”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha manifestat que des del seu departament es treballarà perquè el programa Kumpania, engegat per fomentar la inclusió educativa de l’alumnat gitano, “vagi a més i pugui arribar a més municipis” .

“Volem que més xavals i xavales gitanes puguin accedir-hi”, per a això s’estudiarà la forma de “poder dotar aquest programa de més recursos econòmics a través del cofinançament amb fons europeus”, ha assenyalat la vicepresidenta.

Mas ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió celebrada, aquest dimarts, a la delegació del Consell a Alacant amb representants de la Federació d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), la Fundació Secretariat Gitano i l’entitat de promoció de la cultura gitana Arakeando .

En aquesta reunió han repassat les preocupacions principals que afecten la població gitana de la Comunitat Valenciana, com són l’ocupació, l’habitatge i l’educació i com millorar les mesures implementades des de la Generalitat.

La vicepresidenta ha ressaltat “la bona acollida que està tenint el programa Kumpania a les localitats on està implementat”, i que durant l’últim curs ha tingut un grau d’èxit proper al 90%, aconseguint que la majoria dels nois i noies participants hagi aconseguit graduar-se a secundària.

Així mateix, ha recordat que Kumpania compta amb un ampli reconeixement tant per les mateixes entitats representants de la població gitana com per part de la Unió Europea, que ha reconegut aquesta iniciativa com a bona pràctica i ha demostrat ser un instrument efectiu per intervenir en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en què es troba l’alumnat gitano al sistema educatiu respecte de la població majoritària.

En concret, per a aquest any la Conselleria destina un total de 9 milions d’euros per al finançament dels programes Kumpania, Impulsa Kumpania, que va dirigit a la primera infància, i Kumpania Plus, per acompanyar als estudis postobligatoris. D?aquests, 3,7 milions d?euros es destinen a la província d?Alacant.

Així, l’ampliació d’aquests programes ha permès passar de 12 a 28 programes, 14 dels quals són d’Impulsa Kumpania, 10 de Kumpania i 4 de Kumpania Plus, de manera que ara es dóna servei a 19 barris de les localitats d’Alacant, Burjassot, Castelló de la Plana, Elda, Elx, Llíria, Paterna, Sagunt i València.

Aquest increment de recursos ha permès ampliar el nombre de nens, nenes i adolescents de 274 a 651, i també millorar les plantilles que han passat de 103 a 189 persones professionals, 76 de les quals pertanyen al col·lectiu gitano.

Millora dels itineraris dinserció

D’altra banda, la vicepresidenta ha assenyalat que les associacions li han traslladat que la població gitana “no només vol mantenir-se de la Renda Valenciana d’Inclusió o de qualsevol altra prestació, sinó que vol treballar. Volen començar a veure una inserció laboral per part seva i emprendre aquests camins emancipadors, com qualsevol persona de la nostra societat”.

En aquest sentit, Mas ha indicat que des del seu departament s’estudiarà la manera de millorar l’aplicació dels itineraris d’inserció sociolaboral associats a les persones que reben la Renda Valenciana d’Inclusió, en concret de la població gitana, per tal d’implementar-los de manera més ràpida i eficaç perquè les persones beneficiàries puguin aprendre un ofici que els permeti desenvolupar la seva vida amb total autonomia sense dependre d’una prestació.

Així mateix, durant la reunió han tractat els problemes amb què es troba la població gitana en matèria d’habitatge, com “les dificultats per gestionar una hipoteca o accedir a un lloguer” als quals se suma, a més, “les dificultats amb la dació en pagament” en cas de no poder continuar fent front als pagaments. “En aquests casos, en comptes de renegociar les condicions, les entitats bancàries estan forçant les famílies gitanes a sortir de casa seva”, ha explicat.

Per això, Aitana Mas s’ha compromès a traslladar el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, la possibilitat que la Generalitat “estableixi algun tipus de mediació entre les entitats bancàries i la població gitana per arribar a algun tipus de acord” que permeti a aquestes famílies seguir a casa seva així com a accelerar les mesures impulsades pel Consell en matèria d’habitatge perquè “tenguin un impacte més visible”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: